(Post)COVID

 

 

Home > (Post)COVID

 

ENGLISH: right here you find information about the treatment of Post Covid with SSRI medication including the publication of the article “Treatment of 95 post-Covid patients with SSRI’s” on the 2nd of November 2023.

 

Information Document for physicians regarding SSRI treatment for Post Covid

Document SSRI medication dosage by Carla Rus in collaboration with I. Nutma

-The article in Science Reports: “Treatment of 95 post-Covid patients with SSRI’s

 

 

NEDERLANDS: voor directe links naar informatie rond de ‘off-label’ behandeling van Post Covid klachten met SSRI medicatie, bedoeld voor patiënt en (huis)artsen, zie de onderstaande documenten en de extra informatie daaronder.

 

Info-document met aandachtspunten SSRI bij Post Covid (update febr. 2024)

Dosering SSRI bij Post Covid (update febr. 2024)   

 

VAN BELANG ZIJN OOK:

-Aandoeningen zoals POTS, zie het Info-document met aandachtspunten. Ook MCAS, dat bij een deel van de Post Covid patiënten voorkomt, verdient aparte aandacht, zie over MCAS de Duitse website en de Ned. website

 

-Allergieën en overgevoeligheden voor medicatie. Zie de info in het Document met doseringen: zeer voorzichtige dosering is van belang. Ook eerder regelmatig gebruik van XTC kan van invloed zijn op de werkaamheid/bijwerkingen van SSRI 

 

-Overige medicatie (daarover zal afgestemd moeten worden met de behandelend arts). Enige info hierover staat in het Info-document met aandachtspunten

 

-Mogelijk vitamine D en B12 tekort

Zie over vitamine B12 deze informatieve pagina

(zie aldaar waar een betrouwbare lab-bepaling aan moet voldoen)

 

-Ondersteunende supplementen, zie het Info-document met aandachtspunten (zie de links hierboven).

 

-Voor overige details zie de pagina: De werking van SSRI bij Long Covid

 

VERDER OP DEZE PAGINA:

Op deze pagina vindt u informatie en houvast wanneer u als patiënt of naaste te maken hebt (gehad) met een sepsis a.g.v. het Corona-virus. Een sepsis wil zeggen dat door de infectie meerdere organen in de problemen kwamen. Ook bij een minder ernstig verlopen Corona-infectie (zonder dat het tot een sepsis kwam) kunnen de restklachten voor een groot deel hetzelfde zijn als na een sepsis. Op deze pagina vindt u informatie over het herstellen na Corona en ook uitleg en handreikingen rond het ziektebeeld en daarna.

 

 

 

 
 

 

 

 

Hebt u Long Covid klachten en zoekt u informatie over SSRI medicatie? Dan vindt u die, ook voor uw (huis)arts, hier.

 

Op 1 febr. 2022 ging Sepsis en daarna in gesprek met Carla Rus, arts-psychotherapeut en oud-neuropsychiater, over het volgende: kunnen SSRI-remmers (bijv. Fluvoxamine) helpen bij Long Covid en bij een deel van de chronische klachten na sepsis? Kijk de uitzending hier 

 

Zie deze blog voor alle informatie. Carla Rus is naast arts ook publicist.

 

 

 

 

Carla Rus

 

Hoe zit het met sepsis en Covid 19?

 

Bij de meeste mensen die ziek worden onder de bevolking, zo’n 80%, verloopt het ziektebeeld mild. Bij een kleine groep mensen, dit kunnen ook jonge, voorheen gezonde mensen zijn, slaat het virus echter hard toe, met heftige gevolgen. Voor uitgebreide uitleg over Corona en sepsis, zie deze pagina of bekijk de pagina die de Global Sepsis Alliance speciaal hierover maakte

 

Ontwikkelingen rond behandeling van (Long)Covid

 

Specifieke informatie op de blogpagina’s

–  zie hier bij het trefwoord Long Covid of

–  zie hier bij het trefwoord Ivermectin of

–  zie hier bij het trefwoord vitamine C en D

 

Een behulpzaam boek bij het herstel na kritieke ziekte

 

Zie hier voor een kijkje in het boek..

Boek Sepsis en daarna

Als een Corona-infectie (beter gezegd een COVID-19 infectie) ernstig verloopt en u of uw dierbare te maken krijgt met een IC-opname of zeer intensieve behandeling op de gewone afdeling, is er sprake van een impact op het totale lichaam als gevolg van een ontspoorde infectie. Een ontspoorde infectie met (beginnend) orgaanfalen, kennen we in medische termen als ‘sepsis’. Het herstel kan veel tijd vergen, omdat het lichaam enorm aan spierkracht en uithoudingsvermogen heeft ingeboet en omdat het hele lijf in een soort ‘ontstekingsstand’ heeft gestaan. Bovendien kunnen ook de longen zijn aangedaan.

 

Daarboven op spelen ook klachten als concentratie-problemen en geheugen een rol. Op dit alles gaat het boek ‘Sepsis en daarna’ in. Een boek dat ook nadrukkelijk aandacht besteedt aan de beleving, de mentale en sociale aspecten. Het biedt zeer veel herkenning én handreikingen voor ieder die te maken heeft, als (ex-)patiënt of naaste, met (het herstel na) kritieke ziekte en/of een ontspoorde infectie. Auteur en oud-verpleegkundige Idelette Nutma belandde zelf in 2007 a.g.v. een infectie met het Hantavirus met een septische shock op de IC. Zij biedt al jaren begeleiding en voorlichting. Zie hier voor meer informatie .

 

Wat je als familie kunt doen bij IC-opname van je dierbare 

Afbeelding Dagboek

 

Bij een opname in verband met het ziektebeeld COVID-19 is de grote mate van besmettelijkheid een extra bemoeilijkende factor. Als familie voel je je vaak al zo machteloos, en door de strenge, noodzakelijke maatregelen, kun je je dierbare ook al niet vasthouden of aanraken. Daarom in deze blog een paar handreikingen die mogelijk behulpzaam kunnen zijn. Lees verder…

 

Wat je wél kunt doen

 

Het Corona-virus geeft bij velen onrust. Natuurlijk weten we van de risico’s maar de positieve dingen die we kunnen doen om ons zoveel mogelijk weerbaar te maken tegen of bij een Corona-infectie krijgen tot nog toe weinig aandacht. Daarom: voor iedereen die onzeker en angstig is, deze handvatten, lees verder 

 

Herstellen na Corona; de impact en behoefte aan revalidatie en nazorg, op fysiek en mentaal gebied

 

Wie erg ziek is geworden door het Corona-virus kan te maken hebben met een lange nasleep. En dát niet alleen in fysieke zin, ook in mentale zin. Wanneer je te maken hebt gehad met de ademhalingsmoeilijkheden zoals die zich bij een heftig verloop van het ziektebeeld voordoen, hakt dat er enorm in. Je beseft weer hoeveel arbeid ademhalen kost, en dát terwijl het normaal gesproken zo ongemerkt gaat. Velen met COPD, of na een legionella-infectie of een infectie met het Hanta-virus zullen dit herkennen. Voor informatie over nazorg en revalidatie:  Lees verder…

 

Media-aandacht voor de gevolgen van Corona, ook zonder ziekenhuis of IC-opname

 

Zie hier een uitgebreid overzicht van diverse artikelen en programma’s die aandacht hebben besteed aan de langdurige restklachten na Corona, vaak ook bij (voorheen) gezonde mensen en mensen die niet op de Intensive Care en niet eens in het ziekenhuis opgenomen waren.

Zie deze link.

 

(Online) workshop Herstellen na sepsis

 

Informatie en uitwisseling, handreikingen, mogelijkheid van vragen stellen en veel praktische tips. Hebt u/heb jij belangstelling? De workshop is zeer behulpzaam bij het (verder) herstel en het omgaan met klachten. Zie voor alle info en de reactie van eerdere deelnemers op deze pagina.