Nieuws en tips rond (herstel na) sepsis/bloedvergiftiging en/of Intensive Care opname

Nieuws

 

Tweede Wereld Sepsis Congres
Klik op de afbeelding voor info en/of meld u hier aan om het tweede online Wereld Sepsis Congres live te volgen, op 5 en 6 september 2018. Een uniek congres voor iedereen (betrokkene of professional).

De boeken Sepsis en daarna en Sepsis and Afterwards kwamen in 2016 uit en zijn via deze website te bestellen. English: see here.

Boek Sepsis en daarna

 

Zie hier voor meer informatie en/of bestellen van het boek Sepsis en daarna. Ook voor een kijkje in de inhoudsopgave.

Het boek telt 152 pagina’s, inclusief handige links, belevingsverhalen en achtergrondinformatie.

 

Vooruitgang geboekt bij overleg met het ministerie van VWS

N.a.v. de petitie ‘SOS voor sepsis’ die op 23 januari werd aangeboden, vond er op 15 mei 2018 een overleg plaats op het ministerie van VWS. Bij het overleg waren aanwezig: Maria Le Grand en Stephanie Wiessenhaan, directie publieke gezondheid VWS, Pepita Groeneveld, directie curatieve zorg VWS
en Albert Vollaard, adviseur infectieziekten bij het RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu). Er zijn plannen in de maak en voor eind juni staat een vervolg overleg gepland. Een belangrijk begin, het eerste fundament is gelegd. Namens de petitie aanbieders waren aanwezig: dr. Arthur van Zanten, prof. dr. Peter Pickkers en Idelette Nutma, eigenaar van Sepsis en daarna. Natuurlijk houdt deze website u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

 

Workshop Herstellen na sepsis, op 15 juni, voor meer begrip en een beter herstel, voor ieder die een sepsis meemaakte

In Den Haag wordt op 15 juni weer de workshop ‘Herstellen na sepsis’ georganiseerd om informatie te bieden en praktische tips voor het herstel aan te reiken. Daarnaast wil de workshop uitwisseling en een steun in de rug bieden bij het omgaan met de impact van sepsis, hoe lang of kort ook geleden. 

Zie deze pagina voor alle info en de reacties van eerdere deelnemers.

 

24 april was het Wereld Meningitisdag

Zie hier het persbericht dat werd uitgebracht door GSK.

Meningitis is hersenvliesontsteking en kan veroorzaakt worden door bacterieën of virussen. In het algemeen is de bacterie-variant de gevaarlijkste. Die kan razendsnel verlopen en samengaan met sepsis. Het gevaar van sepsis bij hersenvliesontsteking maakt dat deze aandoening zeer ernstig kan verlopen.

Daarom is het goed alert te zijn op de vroege signalen van sepsis én die van meningitis (de laatste zijn meer specifiek: vlekjes op de huid, nekstijfheid, hoofdpijn en overgevoeligheid voor licht). Zie ook de video.

 

De Global Sepsis Alliance voert campagne voor ‘Clean your hands’

Campagne Clean your hands

Dit doet zij in samenwerking met de WHO (Wereld Gezondheids Organisatie). Een belangrijke manier om sepsis te helpen voorkomen is namelijk een goede handhygiëne in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. De campagne draagt dit jaar dan ook de veelzeggende leus: ‘It’s in your hands’ (het is in jouw handen). Met goede handhygiëne kan veel verspreiding van bacteriën voorkomen worden. Zie hier de link naar de webpage van de WHO.

 

Zie hier de presentaties van diverse artsen en leden van de Global Sepsis Alliance zoals die op 21 maart 2018 te Brussel te horen waren bij de jaarlijkse ‘World Sepsis Day Supporters meeting’.

De dag daarvoor, op 20 maart te Brussel was tevens de aftrap van de Europese Sepsis Alliance. Ook daarover verschijnt nog meer informatie.

 

Minister Bruno Bruins heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd in reactie op de petitie ‘SOS voor sepsis’

Lees hier zijn brief. Inmiddels hebben prof. dr. Peter Pickkers en ‘Sepsis en daarna’ inderdaad de uitnodiging voor een gesprek op het ministerie ontvangen. De Directie Publieke Gezondheid | Afdeling Crisisbeheersing en Infectieziekten van het Ministerie van VWS wil samen met collega’s van de Directie Curatieve Zorg én het RIVM, onze voorstellen en de mogelijkheden bespreken. 

 

 

 

Tips rond opname, verwerking en herstel bij sepsis en/of IC-opname, voor naaste en patiënt

Lees verder…

 

Belangrijke doorbraak rond het chronisch vermoeidheidssyndroom

Waarom een doorbraak? Omdat één van de meest beperkende klachten bij ME (Myalgische Encefalomeyelitis), nl. ernstige vermoeidheid, nu niet meer wordt weggezet als iets ‘tussen de oren’. Ook voor ex-sepsispatiënten goed nieuws. De Gezondheidsraad, aldus Trouw, zette (daartoe opgeroepen in een petitie) artsen en patiënten bij elkaar in de commissie ME/CVS, om juist de standpunten dichter bij elkaar te brengen. Conclusie: ME/CVS is een ernstige aandoening, die mogelijk ontstaat in het immuunsysteem of het centrale zenuwstelsel. Daarom moet er meer geld vrijgemaakt voor biomedisch onderzoek. Cognitieve gedragstherapie is misschien toch niet altijd de beste aanpak. Lees hier het artikel in Trouw.  Zie hier ook het filmpje van de NOS.

 

In Schotland is een publiekscampgne rond sepsis van start gegaan

De campagne wordt gevoerd vanuit de overheid. Zie deze link. Er komen o.a. posters te hangen bij alle openbare apotheken. Een zeer positieve wending! Terwijl de overheid het idee voor de campagne aanvankelijk afwees…. De lobby van o.a. Mr. Stobo (die Stichting Feat oprichtte nadat zijn vrouw en ongeboren kind waren overleden door sepsis) heeft resultaat gehad. Gelukkig maar!

 

Video over restklachten na sepsis: ‘Life after sepsis’

Een duidelijke animatiefilm geeft inzicht in de ‘nasleep’ van sepsis. Aan de hand van een studie waarbij sepsispatiënten van 50 jaar en ouder, 8 jaar lang werden gevolgd, laat het filmpje het volgende zien: door het inventariseren van 11 dagelijkse taken (o.a. lopen, aankleden, medicijnen innemen maar ook geheugen, rekenen, woordvinding en oriëntatie) bleek zo’n 60% van de sepsispatiënten een verslechterde fysieke óf neurocognitieve conditie te ervaren  (t.o.v. anderen die in het ziekenhuis lagen, van vergelijkbare leeftijd). Sepsis is meer dan een acuut ziektebeeld, het trekt een grote wissel op patiënt én naasten. Te vaak wordt gedacht dat wanneer de infectie is bestreden, alle problemen daarmee ook zijn verdwenen. Dit filmpje vertelt anders, maar is ook positief over preventie door bijv. al vroeg met (brein)revalidatie te beginnen.

Zie het filmpje hier (bron: McMaster University 2016)

 

Lag u op de IC en bent u op zoek naar goede nazorg?

Op 12 resp. 19 oktober 2018 gaat de Balanstraining van start in Arnhem, resp. Huizen. Een nazorgtraject, uitgespreid over 10 weken, voor iedereen die wat langer geleden op de IC lag maar de impact daarvan nog dagelijks ervaart. De training geeft handvatten voor het verbeteren van het welzijn, gecombineerd met lotgenotencontact. Zie hier voor alle info

 

Sepsis en daarna biedt ook ervaringsdeskundige coaching

Vanuit een lange en brede ervaring in de begeleiding van ex-patiënten en naasten biedt ondergetekende u/jou graag ondersteuning bij het herstel na sepsis en alles wat er dan op je af kan komen, mentaal en fysiek. Door de eigen opgedane ervaringen met het herstel zult u merken dat ik goed kan aansluiten bij uw situatie en beleving. Maar daarnaast heb ik mij ook uitgebreid verdiept (en laat mij steeds bijscholen) in ontwikkelingen rond sepsis en de kennis over restklachten. ‘Last but not least’ reik ik u graag handvatten aan voor het weer meer op de rails krijgen van uw fysieke en mentale conditie.

Voor informatie: zie bij begeleiding of workshop ‘Herstellen na sepsis‘.

 

Sepsis Alliance komt met een duidelijke video voor sepsis-overlevenden en hun naasten.

Als belangrijk aandachtspunt worden genoemd: 

1)Meer bewustwording van  lange termijngevolgen, 2)Een goed ontslagplan bij het verlaten van het ziekenhuis (o.a. met aandacht voor de medicatie die gestopt, gestart of hervat moet worden), 3)Goede nazorg door de huisarts, 4)Werken aan herstel o.a. met fysiotherapie en 5)Op tijd medische hulp inschakelen bij signalen van infectie. Bekijk hier de video.

 

Voorlichting over vroege herkenning van sepsis van start

Met een bijzondere eerste poster-actie, bestaande uit unieke zeefdruk-exemplaren, gaat een belangrijke voorlichtingscampagne van start. U/jij kunt zelf meehelpen deze te verspreiden, vergezeld van een officiële brief waarin gerenommeerde sepsis-specialisten hun steun uitspreken voor deze actie. Zie voor alle info op deze pagina

 

Tips rond opname, verwerking en herstel bij sepsis en/of IC-opname, voor naaste en patiënt

Lees verder…

 

Op initiatief van de Global Sepsis Alliance wordt op 20 maart de aftrap gegeven voor een Europese samenwerking: de ESA

U/jij kunt hier ook bij zijn, de toegang is gratis en de bijeenkomst vindt plaats in Brussel. Zie voor inschrijving en alle informatie hier.

 

Een sepsis kan ook voortkomen uit een infectie door een simpele kattenbeet

Simone Wouters belandde a.g.v. een kattenbeet op de IC en verbleef daar 11 maanden. In Hart van Nederland vertelt ze over haar ervaringen en langdurig herstel, maar ook over de steun die ze ontving in het ziekenhuis en vanuit haar omgeving, en hoe vroege revalidatie hielp.  De foto’s kunnen confronterend zijn.

 

De Tweede Kamer commissie van VWS heeft op 8-2-2018 besloten de minister om een reactie te vragen n.a.v. de petitie ‘SOS voor sepsis’

De minister zal nu inhoudelijk gaan reageren op de brief zoals die namens ex-patiënten/nabestaande, prof. dr. Peter Pickkers en Sepsis en daarna is verstuurd in aansluiting op de petitie. Lees hier de betreffende brief.

 

Zie hier een TV verslag van de petitie-aanbieding op 23 januari 2018, in het programma Hart van Nederland, op SBS 6.

Ook Tweede Kamerlid Nine Kooiman van de SP komt aan het woord (zie het fragment). Voor een tekst- en fotoverslag van de aanbieding, lees verder.

 

 

Artikel in het AD (15-1-2018): Simone Wouters lag doodziek op de IC a.g.v. een septische shock na een kattenbeet (opgelopen in Zanzibar)

Lees hier het indringende verhaal.

 

‘Aantal gevallen van sepsis stijgt’. Aandacht in Reformatorisch Dagblad voor petitie ‘SOS voor sepsis’

Het reformatorisch dagblad besteedde 20 en 21 januari aandacht aan de aanbieding van de petitie ‘SOS voor sepsis’ (op 23 januari 2018). In het artikel is ondermeer prof. dr. Peter Pickkers aan het woord (Radboud UMC) die zich bezighoudt met het onderzoek naar sepsis. De aandacht van het RD is zeer welkom. En hoognodig, om de politiek te laten inzien dat sepsis hoog op de agenda moet komen. Er is zoveel leed te voorkomen. Lees het artikel

 

Workshop Herstellen na sepsis op 9 februari

Workshop Herstellen na sepsis
Workshop Herstellen na sepsis

In Velp, bij Arnhem werd op 9 februari weer een workshop georganiseerd voor ex-patiënten om informatie, praktische tips bij het herstel, uitwisseling en een steun in de rug te bieden bij het omgaan met de impact van sepsis, hoe lang of kort ook geleden. Zie deze pagina voor alle info.

Sepsis kan zich soms razendsnel fataal ontwikkelen

Zoals bij Chloe Christopher, 17 jaar, (uit Wales) die een urineweginfectie had en op een avond ineens onwel werd en een hartstilstand kreeg. Haar moeder maakt zich nu sterk voor meer bekendheid met de vroege signalen van sepsis, zie ook bij de ‘Signalen-kaart‘.  De website van BBC news berichtte erover, op 8 januari 2018. Zie hier het verhaal.

 

Nederlandse Vereniging van Spoed Eisende Hulpartsen besteedt aandacht aan petitie ‘SOS voor sepsis’

De NVSHA heeft de petitie in haar december-nieuwsbrief opgenomen.  Een belangrijk signaal! Zie bij de nieuwsberichten van de petitie.

 

Aandacht in het vakblad Nursing voor sepsis

Zie dit artikel waaruit blijkt dat er dringend behoefte is aan duidelijkheid als het gaat om de herkenning van sepsis. Er worden verschillende ‘waarschuwings-systemen’ gehanteerd in ziekenhuizen, wat het er niet simpeler op maakt. Maar eigenlijk is het belangrijkste: let op tekenen van infectie + verslechtering van vitale functies (waarbij een snelle ademhaling, optredende verwardheid/of sufheid en een dalende bloeddruk een belangrijk signaal zijn). Zie het artikel.

 

Patiëntenfederatie Nederland stelt zich achter petitie

Mooi nieuws kwam binnen op 5 december 2017: de Nederlandse patiëntenfederatie heeft de petitie ‘SOS voor sepsis, gevraagd: een nationaal actieplan’ ondertekend. Haar steun is van grote waarde en onderstreept het belang van vroege herkenning, voorkoming van (vaak onnodige) schade en meer aandacht voor sepsis als kwetsbaar punt in de patiëntveiligheid.

Zie de website van de PF.

 

Belangwekkend artikel, door het blad Huisarts & Wetenschap voor publicatie beschikbaar gesteld aan Sepsis en daarna: zie bij ‘Sepsis herkennen bij een volwassene’ (bron: H&W, aug. 2017)

Een duidelijk Nederlands artikel, waaruit blijkt dat sepsis een even gevaarlijk als snel gemist ziektebeeld is, ook in de huisartspraktijk. Actief zoeken naar signalen als bewustzijns-verandering, lage bloeddruk, snelle ademhaling, verslechterde doorbloeding en uitblijvende urineproductie is belangrijk. Loots en team gaan ook onderzoek doen naar een sneltest die mogelijk bruikbaar is voor de huisarts.

 

In onderzoek is vastgesteld: over 2015/2016 is het aantal vermijdbare doden in de Nederlandse ziekenhuizen niet gedaald

De NOS berichtte hierover in het journaal op 28 november 2017. Onderzoeksinstituten Nivel en EMGO+ voerden samen het onderzoek uit. Sepsis en infectie blijken een ‘hofleverancier’ voor zorggerelateerde schade. Van alle zorggerelateerde schade (dus ook door val-accidenten of ingrepen) heeft 11% te maken met diagnostiek; deze schade is ontstaan door een onjuiste of te laat gestelde diagnose. Let wel: 79 % van al deze gevallen van gebrekkige diagnostiek, waarin schade werd geleden (met de dood tot gevolg), was vermijdbaar. Lees hier het onderzoeksverslag (zie voor de conclusies: pagina 87). Zie pagina 32 voor de tabel waarin sepsis wordt benoemd.

 

Ook de beroepsorganisatie V&VN vraagt aandacht voor de petitie

Zie het nieuws op hun website.

 

Medicatie is maatwerk bij sepsis, onderzoekers vertellen

Lees hier het interview met Jelle Gerretsen en Matthijs Kox, Nijmeegse onderzoekers, over nieuwe ontwikkelingen en nieuwe benaderingen m.b.t. sepsis.

 

The Rory Staunton Foundation ontwikkelde een nieuwe sepsis-video 

Om het helder te zeggen: infectie + heel ziek voelen + alarmsignalen (als sufheid, verwardheid, koude rillingen en koorts, extreme pijn, vlekkerige huid) moeten de alarmbellen laten rinkelen, bel dan een arts.

 

Verpleegkundige krijgt waarschuwing voor missen van sepsis

Zie de berichtgeving in het blad Nursing. Hoe naar ook voor betreffende verpleegkundige, helemaal verdrietig is het voor de famillie van deze patiënt.

Betreffende uitspraak van de tuchtrechter is een doorbraak.

 

Konrad Reinhart, voorzitter van de GSA, tekent Nederlanse petitie!

Dit onderstreept het belang van meer aandacht voor sepsis.

Zie hier de berichtgeving in de media over deze mijlpaal!

 

Bacteriofaag als mogelijk alternatief bij de bestrijding van resistente bacteriën? Een onderbelicht gebied…..

De bacteriofaag kun je zien als een klein virus dat alleen een speficieke bacterie aanvalt. De toepassing ervan bleef tot nog toe onderbelicht. Echter in landen als Georgië is de behandeling met bacteriofagen heel gangbaar. In de strijd tegen resistente bacteriën wordt de behandeling er al jaren met succes toegepast. Zie ‘de Wereld Draait door’ op 20-10-2017

 

Bereid patiënten bij ontslag beter voor, dat voorkomt tijdsverlies

Lees het verhaal van Mac Horsburgh. Licht mensen voor over de signalen van sepsis, dan kunnen ze op tijd aan de bel trekken, aldus Mac Horsburgh, ‘Sepsis Survivor’ op de website van de World Sepis Day, lees hier zijn verhaal.

 

Handtekeningen voor Petitie ‘SOS voor sepsis’ stromen binnen

Professoren/hoogleraren, ex-patiënten, naasten, gezondheidszorg-professionals en o.a. Marvin Zick (general manager van de Global Sepsis Alliance) tekenden al! Deel de link!

 

Kirsten Levine (Engeland) schreef het boek ‘A Measure of Light’ over haar (herstel) na sepsis. Zie hier voor haar website

 

Artikel ‘The hidden faces of sepsis’ online!

Artikel over de ‘verborgen gezichten’ van sepsis. Beheerder van deze site werd gevraagd om een artikel te schrijven voor het blad ‘ICU management and practice’ dat dit keer geheel gewijd is aan recovery (herstel). Zie hier.

 

Zie deze gloednieuwe video van de Global Sepsis Alliance

 

Zie deze mijlpaal: het artikel ‘Sepsis: nieuwe inzichten, nieuwe definitie’

Een belangrijk artikel dat 8 september online kwam op de site van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, lees hier de samenvatting. Auteurs: de artsen Wiersinga, van Zanten, Kaasjager en van der Poll.

 

Voelt u zich vaak machteloos als ex-patiënt of naaste?

Teken de petitie die 7 sept. ’17 online ging! Ook gesteund door artsen.

En download en print hier een brief die u kunt verspreiden in uw omgeving, bijv. aan uw huisarts, buren, familie. Ook een poster is beschikbaar.

 

Tips rond opname, verwerking en herstel bij sepsis en/of IC-opname

Lees verder…

 

Bij het online ‘Spotlight Wereld Sepsis Congres’ op 12 september ’17 waren ‘top-sprekers’ op sepsisgebied te horen. Alle sprekers zijn binnenkort te beluisteren, zie op de WSC Spotlight pagina.

 

 

Een unieke gelegenheid om deskundigen rond sepsis te horen en (h)erkenning te vinden. Speciaal georganiseerd op de dag vóór Wereld Sepsis Dag, om professionals en getroffenen de krachten te laten bundelen. 

 

 

Kankerpatiënten die chemo krijgen, zijn kwetsbaarder voor sepsis. 

Belangrijk dus dat hier speciale aandacht voor is. Zie het info-materiaal dat in de VS werd ontwikkeld, in samenwerking tussen de Centers for Disease Control, de Rory Staunton Foundation en de Sepsis Alliance.

 

De GSA heeft de website over de Wereld Sepsis Dag vernieuwd

Mede met het oog op 13 september heeft de Global Sepsis Alliance deze website in een nieuw jasje gestoken. Alle info is nu overzichtelijker ingedeeld. Zie hier.

 

13 september is het Wereld Sepsis Dag

Zie hieronder voor alles over de impact van sepsis, en over de vroege signalen.

Steun de Wereld Sepsis Dag! Dat kan door u hier aan te melden.

 

Het brein ligt bij kritieke ziekte zwaar onder vuur. Bij 70% van de patiënten met sepsis is er sprake van acute verstoringen in de functies van het brein. Die kunnen op langere termijn doorwerken.

De intensive care artsen/neurologen dr. Martin Smith (Londen) en prof. dr. Geert Meyfroidt (Leuven) pleiten voor een meer brein-georiënteerde IC-behandeling die de breinwerking zoveel mogelijk optimaliseert en beschermt.

 

gepubliceerd in Intensive Care Medicine, april 2017
gepubliceerd in Intensive Care Medicine, april 2017

 

 

 

Onderzoek in Nederland naar sepsis-herkenning door de huisarts

Arts-onderzoeker Feike Loots onderzocht op grond van welke factoren huisartsen een sepsis vermoeden en de patiënt insturen, lees hier de resultaten van dit onderzoek.

 

Wees zelf alert op sepsis en ken de signalen! Bekijk de video.

 

De Wereld  Gezondheids Organisatie zei ‘ja’ tegen de sepsis-resolutie 

En daarmee is sepsis nu officiëel een prioriteit van de WHO.

Zie hier meer info over deze mijlpaal (de Global Sepsis Alliance nieuwsbrief) of

bij deze link.

 

Dankzij het opzetten van de European Sepsis Academy zijn nu veelbelovende studies opgezet om sepsis eerder op te kunnen sporen

Kijk hier waar jonge en getalenteerde onderzoekers zich mee bezig houden

 

Een doorbraak voor darmfalen-patiënten om bloedvergiftiging (sepsis) te voorkomen of sneller te ‘tackelen’. Zie hier voor de video.

Dit onderzoek heeft de Medische Inspirator-prijs gewonnen. Ook andere ‘risico-patiënten’ kunnen hier baat bij hebben. Dank Anke Christenhusz!

Zie voor verder info bij de informatie van ZonMw.

 

Tips rond opname, verwerking en herstel bij sepsis en/of IC-opname

Lees verder…

 

24 mei 2017 kreeg sepsis alle aandacht van de WHO 

Op die dag werd een resolutie over sepsis behandeld, in Genève, bij de vergadering van de World Health Assembly en de Global Sepsis Alliance zette dit kracht bij met belangrijke sprekers.Zie hier.

 

Brits Parlementslid Mike Wood vocht zich terug na sepsis en vraagt Theresa May om meer aandacht voor deze ‘killer’!

(28 april 2017). Bron: Birmingham mail, klik op deze link en deel het.

 

Nieuwe aangrijpingspunten voor meer gerichte therapie bij sepsis

In een op 24 april 2017 verschenen artikel in het blad ‘Nature’ worden nieuwe inzichten gedeeld rond de ingewikkelde immuunreactie van het lichaam bij sepsis. De kennis op dit vlak is gelukkig groeiende, en daarmee ook de manieren waarop de verschillende soorten immuunreacties eerder in het bloed kunnen worden herkend én daardoor op maat behandeld.

Lees hier de (Engelse) samenvatting van het onderzoek.

 

Onlangs promoveerde Maryse Wiewel op haar onderzoek naar de afweerreactie van kritiekzieke patiënten met sepsis.

Lees hier de Nederlandse samenvatting van het onderzoek. Het biedt ook weer aanknopingspunten in de strijd tegen sepsis. 

 

Sepsis is sinds april 2017 ook te vinden op de website Kiesbeter van de overheid. Mede dankzij de recente media-aandacht.

Zie hier de link (inclusief verwijzing naar de website Sepsis en daarna)

 

Zie de presentatie van Konrad Reinhart, voorzitter van de Global Sepsis Alliance

Op 22 maart 2017 werd de World Sepsis Day Supporters meeting gehouden in Brussel. Bij deze gelegenheid hield Konrad Reinhart een zeer interessante presentatie, waaruit bleek dat de bekendheid met sepsis in diverse landen gelukkig toeneemt, maar ook dat er nog een lange weg te gaan is.

Zie hier zijn presentatie
Ook is er een systeem ontwikkeld om sepsis wereldwijd beter te registreren. Want harde cijfers doen nu eenmaal meer…

 

RTL zoomt in op het ziektebeeld sepsis, én verwijst naar deze site

Lees de indrukwekkende verhalen van Chantal en Mariëlle

 

Doorbraak in media-aandacht voor sepsis, zie de uitzending van RTL nieuws op 30 maart, om 19.30 uur ’s avonds

En lees het openhartige verhaal van ex-patiënte Angela op de website van RTL

 

Tips rond opname, verwerking en herstel bij sepsis en/of IC-opname

Lees verder…

 

Op de supporters-meeting van de World Sepsis Day werd het boek Sepsis and afterwards overhandigd aan het bestuur van de Global Sepsis Alliance (organisator van de World Sepsis Day).  Teken de ‘sepsis-declaration’ en schrijf u in als supporter van World Sepsis Day en ontvang de nieuwsbrief.

De GSA (Global Sepsis Alliance) heeft als prioriteit: sepsis hoog op de agenda te zetten bij de Wereld Gezondheidsorganisatie. Zie hier. Op onderstaande foto ziet u van links naar rechts: Simon Finfer (Australia, Treasurer), Flavia Machado (Brazil, Secretary), Konrad Reinhart (Germany, Chairman), Ron Daniels (UK, CEO) en Niranjan Kissoon (Vice chairman, Canada)

aanbieding boek Sepsis and afterwards
Aanbieding boek Sepsis and afterwards aan het bestuur van de Global Sepsis Alliance

 

 

DiagnostiGo is een instrument waarmee artsen (in opleiding) zich kunnen bekwamen in het beter herkennen van sepsis

Een hele belangrijke ontwikkeling die aansluit bij de nieuwe mogelijkheden van deze tijd én een punt maakt van de vroege herkenning van sepsis. En dát is echt welkom! Zie hier de video.

 

Lees Daphne’s verhaal over sepsis na operatie i.v.m. endometriose

Het blad Cosmopolitan interviewde haar. Het artikel werd gepubliceerd in december 2016.  Lees hier de 1e pagina…. Voor de 2e pagina: lees verder. De tekst is van Jill Waas.

 

Sepsis lijkt soms heftige neurologische reacties te ‘triggeren’

Sepsis wordt in de nieuwste sepsisdefinitie omschreven als ‘een levensbedreigende verstoring van de werking van organen a.g.v. een ontregelde reactie van het lichaam op een infectie’. Ook het brein is een orgaan dat in zijn werking verstoord kan raken. Steeds duidelijker wordt dat brein en immuunsysteem elkaar over en weer beïnvloeden. Evenwel wordt de neurologische verstoring die met sepsis samenhangt, vaak nog niet onderkend. De verbanden tussen sepsis, ontsporing van het immuunsysteem en al deze neurologische klachten zijn complex en meer onderzoek is nodig. In de tussentijd zou het voor patiënten en hun naasten wel een verademing zijn wanneer een mogelijk verband serieus wordt onderkend. Een goed voorbeeld van ernstige neurologische klachten die ‘getriggered’ lijken te worden door sepsis resp. ontsporing van het immuunsysteem, is de zgn. Dysautonomie

 

Ann Parker van de Johns Hopkins University School of Medicine is een expert in het post-intensive care syndrome, beluister haar lezing.

Haar focus ligt met name bij PTSS (posttraumatische stress stoornis) onder overlevers van kritieke ziekte (waaronder sepsis). Zij gaf deze lezing t.g.v. het Wereld Sepsis Congres online op 8 en 9 september 2016. U kunt haar horen en de begeleidende dia’s zien op het onderstaande filmpje.

 

Op vrijdag 10 februari vond in Den Haag, in ICMC de Bron, de workshop ‘Herstellen na sepsis’ plaats.

Openhartig werden ervaringen gedeeld. Ook al waren er natuurlijk individuele verschillen, toch bleek iedereen te kunnen meepraten over de impact van sepsis. Op fysiek gebied ging dat o.a. over vermoeidheid, moeite met multi-tasken en geheugenproblemen, Maar ook de onzekerheid over het eigen lijf bleek voor velen herkenbaar. En niet in de laatste plaats (helaas): een gebrek aan nazorg. Al moet gezegd dat degenen die een revalidatie-traject in waren gegaan, wel goed vooruit waren geholpen. Een indrukwekkende middag was het, met veel (h)erkenning over en weer. En bewonderenswaardige veerkracht die bleek uit ieders verhaal, waarvoor respect! De praktische tips m.b.t. het verbeteren van het welbevinden en energie-niveau boden de deelnemers ook nieuwe inzichten.

 

Tips rond opname, verwerking en herstel bij sepsis en/of IC-opname

Lees verder…

 

Behandeling voor verlamd immuunsysteem bij bloedvergiftiging

Lees hier een verhelderend artikel over deze doorbraak 

 

Tom van der Poll (professor in het AMC) geeft uitleg over sepsis

Luister naar zijn helder verhaal (in het Engels, begeleid door dia’s) tijdens het World Wide Sepsis Webinar, klik hier. 

 

Doorbraak in toekomstige behandeling bloedvergiftiging/sepsis?

Internationaal onderzoek onder leiding van de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft een nieuw aangrijpingspunt opgeleverd waarmee de immuunreactie van het lichaam positief beïnvloed kan worden. Luister naar het interview met hoogleraar Henk Stunnenberg op BNR radio (Sepsis en daarna heeft trouwens contact met hem gehad over genoemde belangenbehartiging). Over de restklachten na sepsis gaat het in dit interview helaas niet.

 

Onderzoek naar revalidatie na Intensive Care

Mel Major,  fysiotherapeut en onderzoeker in het AMC, onderzoekt hoe de fysiotherapie bij de revalidatie na een IC-opname beter kan aansluiten op de behoeften van deze groep patiënten, zie haar uitleg in dit filmpje.

 

Engelse website ‘ICU steps’ besteedt aandacht aan (boek over) sepsis

Deze website is mede de inspiratiebron geweest voor de Nederlandse website opeenicliggen.nl. Ze brengt lotgenoten met elkaar in contact en biedt veel informatie, nu dus ook over het boek Sepsis and afterwards, kijk hier.

 

Nazorg op maat, voor wie op de IC lag: de Balanstraining, een serie van 5 bijeenkomsten

Hebt u nog veel stress in uw lijf, houdt de vermoeidheid maar aan, of lukt het maar niet om het leven wat in balans te krijgen? Deze nazorg, de Balanstraining geheten, werd speciaal ontwikkeld voor ieder die op de Intensive Care lag en nog (veel) restklachten ondervindt en/of graag (alsnog) een stap vooruit zou willen zetten in het herstel. Met behulp van mindfulness-oefeningen, inzicht verschaffende informatie, praktische tips en lotgenotencontact, krijgt u waardevolle handvatten aangereikt en verkent u nieuwe manieren om te werken aan uw herstel. Hanneke Oonk (trainster) en Idelette Nutma ontwikkelden de training samen en zijn blij te zien wat het voor de deelnemers betekent, fysiek en mentaal. Zie voor een aantal reacties van deelnemers of voor meer informatie op deze pagina, of mail voor verdere informatie geheel vrijblijvend met

 

Aftrap Europese Sepsis Alliance
20 maart 2018 was de aftrap van de Europese Sepsis Alliance
Sepsis and afterwards, Engelse vertaling van het boek Sepsis en daarna, in 2016 uitgekomen
Sepsis and afterwards, Engelse vertaling van het boek Sepsis en daarna, in 2016 uitgekomen

 

De slogan van het Australische sepsisprogramma
De slogan van het Australische sepsisprogramma
Overhandiging boek Sepsis and afterwards
Overhandiging boek Sepsis and afterwards op 15-9-2016. V.l.n.r.: Prof. Armand Girbes, prof. Peter Pickkers, Idelette Nutma en dr. Arthur van Zanten

 

Tips rond opname, verwerking en herstel bij sepsis en/of IC-opname

Lees verder…

 

Ander nieuws

 

De schade door bloedvergiftiging kan groot zijn. Alex Lewis uit Groot Brittannië kan erover meepraten maar blijft positief

Zie het interview met hem op de Engelse televisie (de beelden kunnen heftig zijn, maar voor wie met amputaties door sepsis te maken kreeg is dit realiteit).

 

Aandacht op website mijngezondheidsgids voor bloedvergiftiging

Deze website besteedt uitgebreid aandacht aan gezondheidsproblemen en ziektebeelden die doorgaans niet in het nieuws komen maar wel grote impact hebben, zie hier het ervaringsverhaal over sepsis.

 

Een mooie mijlpaal in de samenwerking: de Sepsis Alliance verwijst nu op haar website naar het boek Sepsis and afterwards

Bij de rubriek ‘Faces of sepsis’ staat een beknopt ervaringsverhaal te lezen, gevolgd door de link naar de pagina, waar men de Engelse versie ‘Sepsis and afterwards’ kan bestellen, zie bij: Sepsis Alliance, Faces of Sepsis.

 

Lijf én brein hebben het zwaar te verduren bij kritieke ziekte

Onderzoek uit 2013 liet zien dat kritieke ziekte en opname op de Intensive Care ook een zware belasting zijn voor het brein. Veel ex-patiënten (niet iedereen) krijgen te maken met serieuze geheugen- en concentratie-problemen.  Nu we daar steeds meer over weten, kan hier meer gerichte actie op worden ondernomen, om zoveel mogelijk problemen te voorkomen en het breinherstel te stimuleren. Ook nazorg, zoals de Balanstraining kan een positieve uitwerking hebben op de concentratie. Zie de informatieve (Engelstalige) video hieronder.

 

 

 

Tips rond opname, verwerking en herstel bij sepsis en/of IC-opname

Lees verder…

 

 

Reageren, een vraag? Stuur een mail. 

Het boek ‘Septische shock’

Handboek met allerhande achtergrondinformatie, ervaringen en tips (klik op afbeelding hieronder voor info en/of bestellen). 

Boek Septische shock
Boek Septische shock

 

Ervaringsverhaal over sepsis

Een aangrijpend verhaal dat alles zegt. Over de enorme impact die een sepsis kan hebben, maar ook over de onbekendheid met het ziektebeeld. Zie bij Ervaringsverhaal Jacqueline.
 

Hier te downloaden: Intensive Care-gids voor patiënten en hun naasten

Eindelijk een zeer informatief, handzaam boekje over zowel de opname-tijd als daarna. Het boekje is digitaal te downloaden via de website van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen: Intensive Care gids voor Patiënten en 
hun naasten.

 

Er is een LinkedIn groep Family Centered Intensive Care

Zie bij ‘Family Centered Intensive Care’. Bijdragen van ervaringsdeskundigen worden ook erg op prijs gesteld.
 

Voor informatie over (begeleiding van familie en patiënt bij) acute intensieve zorg: 

Link naar Lectoraat Acute Intensieve Zorg van de Hogeschool Arnhem/Nijmegen (incl. een Toolkit voor familie-begeleiding/informatie)
 

Sinds mei 2013 online: de website voor en door (ex)IC-patiënten! Kijk opwww.opeenicliggen.nl

Goed nieuws voor iedereen die steun wil zoeken bij lotgenoten. Of op zoek is naar duidelijke (achtergrond)informatie, tips of herkenning. De site is niet alleen bedoeld voor ex-patiënten en naasten, maar ook voor professionals. Doel is dat er een platform ontstaat waar men elkaar over en weer kan inspireren en aanvullen. Zorgontvangers en zorgverleners kunnen op die manier samen bouwen aan de (na)zorg. Rob Bruntink en ondergetekende (beiden hebben meegewerkt aan de uitzending van programma Kruispunt ‘Uit de tijd gevallen’, 11 maart 2012) waren al geruime tijd bezig met de fondsenwerving voor een dergelijke website. Mooi dat het nu echt concreet is!

 

Reageren, een vraag?

Stuur hier een mail.

Tips rond opname, verwerking en herstel bij sepsis en/of IC-opname

Lees verder

 

Klik hier om verder te gaan naar pagina 2 met eerdere berichten van Nieuws en tips