Tussen werkelijkheid en dromen; delier en bijna-doodervaring, Rien vertelt

Een sepsis kan een vervreemdende ervaring zijn, in meerdere opzichten. Door het ernstig ziek zijn maar ook door alle ontstekingsstoffen die bij het brein komen, kun je een delier ontwikkelen (dit is acute verwardheid die ontstaat door een fysieke oorzaak, zoals bijv. sepsis). De ‘high-tech’ omgeving van een Intensive Care, met alle piepjes, alarmen, etc. doet daar geen goed aan. Om nog maar te zwijgen van de maskers en extra voorzorgsmaatregelen i.v.m. Corona. Sommige patiënten hebben een bijna-dood-ervaring, een soort ‘grens-ervaring’ waarbij zij (bewust of onbewust) déze kant maar ook het dichtbij zijn van de ‘Andere kant’ ervaren. Beide overkwamen Rien. Hij beschrijft het hieronder indringend. Het is het eerste deel van zijn verhaal. Het vervolg zal in gedeelten in de blog-rubriek verschijnen. Dank je wel Rien, voor het delen. Voel u welkom om onderaan te reageren.

Zondag, 3 maart 2019, rond 21:00
“Ik lig nog wat te lezen in bed. Morgenochtend gaat m’n wekker weer vroeg af, er zijn nogal wat zaken te bespreken met míjn leidinggevende, en daar wil ik wel fris voor zijn. Opeens begin ik te hoesten en dat wil maar niet ophouden. Het blijft maar kriebelen in mijn keel en ik blijf daardoor maar doorgaan met hoesten. Niet fijn. Mijn vrouw roept van beneden of alles wel goed gaat. Het enige dat ik kan uitbrengen, tussen het hoesten door, is dat het hoesten niet meer wil stoppen. Daarop vraagt ze me om naar de badkamer te gaan, wat ik dan ook doe.

Op de drempel van de badkamer voel ik een raar gevoel in heel mijn lichaam. Overal begint het te jeuken, maar dan van binnen uit. Een vreemd en eng gevoel, beslist niet prettig. Ik doe een stap verder en nu komt er ook een gevoel vanuit mijn borst en buikstreek bij. Net of er allemaal puntjes van binnenuit naar buiten komen. Ik kijk naar mijn lichaam, maar zie niets vreemds. Dan kijk ik op naar de muur en zie sterretjes, net alsof je je gigantisch hebt ingespannen. Dit is wel héél erg eng en ik ga op de toiletdeksel zitten.

Woensdagmiddag 6 maart 2019, rond 14:00 uur
Na een heleboel enge ‘dromen’, die wel heel erg realistisch waren en je ook zou kunnen betitelen als bijna-dood ervaringen, doe ik mijn ogen open en kijk ik in een gezicht met een paar hemelsblauwe ogen omkranst met blond haar. Het eerste wat ik aan deze wildvreemde vrouw vraag is of ik mag blijven.
Dit was omdat ik, in mijn laatste droom, elke keer ondergedompeld werd in een diepe modderige rivier en me dan weer door allerlei obstakels (waaronder twee levensgrote rode dobbelstenen met gouden plussen en minnen) moest worstelen om boven water de vraag te beantwoorden “wat wil je?”. En elke keer als ik antwoordde dat ik terug wilde naar Miranda (mijn echtgenote) te horen kreeg dat ik weer terug moest om te leren en vervolgens wéér op de bodem van de rivier belandde om weer omhoog te zwemmen. Keer op keer. De laatste keer dat ik boven gekomen was antwoordde ik op die vraag; “Ik wil terug naar Miranda én naar mijn leven”, waarna ik mijn ogen open deed en in het gezicht van (naar later bleek) Davida keek en aan haar vroeg of ik mocht blijven. Ze antwoordde dat ik dat zeker mocht, dat ik heel ziek was, en dat ze me weer beter gingen maken. Dat was ook gelijk het moment dat ik besefte dat ik in een ziekenhuis lag. Wat Davida ook meteen bevestigde door te zeggen dat ik op de IC van het Erasmus medisch centrum lag en dat ze goed voor me gingen zorgen. Daarna keek ik om me heen en merkte dat ik alles door een waas heen zag. Alles was onscherp en de kleuren waren ook niet correct. Zelfs de huidtinten van de mensen die rond míjn bed stonden deden plastic-achtig aan, in ieder geval heel onnatuurlijk, waarop ik me opnieuw afvroeg of dit wel écht was en niet nog steeds een hele slechte droom. Om dat te controleren wilde ik me even knijpen en bewoog mijn linkerarm naar mijn rechterhand totdat ik ineens niet meer verder kwam. Moeizaam bewoog ik mijn hoofd om het eens goed te bekijken en probeerde mijn blik te focussen, wat weer niet lukte. Wel ik wel zag en merkte was dat ik vastgebonden lag… De uitleg daarvoor kwam snel. Ik wilde me, toen ik sliep, steeds losrukken en dat was niet goed voor mijn nekkatheter, mijn infuus, mijn lieskatheter en mijn katheter. Toen dat gezegd was keek ik weer wat rond en inderdaad, ik lag aan van alles en nog wat. Ik zag en hoorde en zag van alles bewegen en piepen. Nou, dat bevestigde ’t wel. Ik lag inderdaad op een IC. Maar waarom had iedereen dan toch zo’n raar gezicht en rare kleur? Zou ik toch stiekem niet nog steeds dromen? Nou ja, als ik droom, dan maar verder slapen en hopen dat als ik wakker werd alles weer normaal zou zijn.”

Binnenkort kunt u in de blog-rubriek het vervolg lezen.
Herkent u deze ervaringen, u bent welkom om hieronder te reageren!


In het boek Sepsis en daarna vindt u uitgebreide aandacht voor het delier maar ook voor bijna-dood-ervaringen,
zie voor info hier.
De Stichting IC Connect heeft ook een prachtig filmpje over het delier gemaakt, bekijk het filmpje.
Door de NTR werd in een speciale uitzending van ‘Doe even normaal’ stil gestaan bij het delier, ex-patiënten maar ook prof. Arjen Slooter geven uitgebreid toelichting vanuit ervaring en kennis, zie de uitzending hier.
oktober 2, 2020
sepsisen1
familie, Gevolgen, bijna-doodervaring, delier, dromen, familie, fixatie, intensive care, naasten

2 ideeën over “Tussen werkelijkheid en dromen; delier en bijna-doodervaring, Rien vertelt

 1. zoals bij veel onderwerpen,heb je mensen die een ervaring meemaken,die wetenschappelijk niet of gedeeltelijk bewezen kan worden.
  alleen een persoon die een b.d.e meemaakt,zal zich moeten schikken met ongeloof ,strijd en verlies.
  na 20 jaar ,is voor mij de strijd om mezelf terug te vinden nog steeds niet afgelopen.
  ik spreek voor mijzelf,maar er zit voor de persoon,die het meemaakt zeker een keerzijde aan.
  helaas was mijn aanleiding een sepsis en ook hiervoor werd gezegd ,dat ik na 6maanden weer de oude zou zijn.
  daar kwam zeer weinig van ,mede door een 2e sepsis.
  als een persoon zo veranderd in alles,zal het voor de persoon niet makkelijk zijn om hulp te vinden hiervoor.
  ik ken ook verhalen over en met b.d.e ,waarbij mensen een rol spelen,terwijl ze zelf geen ervaring hebben.
  plots als iemand een b.d.e heeft gehad ,kan men schijnbaar meer per uur vragen vanwege expertise?.
  in de reguliere zorg ,is er weinig tot geen hulp mogelijk ,omdat men dit niet krijgt tijdens de opleiding.
  geen vermelding in het dsm-v ,dus kosten voor jezelf.
  heb je geld,dan is er een mogelijkheid en anders blijf je steken.
  kortom,wat iemand beleeft is nooit aantoonbaar,maar hulp zou vanuit de regulieren zorg wat beter mogen betreffende b.d.e.

 2. wetenschap gaat over de ‘Manifest’ en verwijlt daar onvermijdelijk in zijnde onderdeel ervan, zal dus niet de ‘Noumenon’ kunnen aantonen, want on(be)grijpbaar voor mind. Toch meldt men dat elk voorwerp uit razendsnelle deeltjes bestaat, maar dat onze blik dat niet kan zien. Intussen zijn er wél wetenschappers die e.e.a. bewezen hebben, zoals Tom Campbell (NASA) consciousness en Donald Hoffman c.s. over dat we in’n Hologram leven, Elon Musk: ‘We leven in een Simulatie’.En in deze Virtuele wereld (Buiten=Binnen!/Bewust Zijn) is de zgn. persoon 100% conditioNERING (Benjamin Libet c.s. Gary Crowley c.s.) dus zonder Vrije wil/keuze. De zgn. persoon (par sonae) maskeert in-dividus, on-verdeeld/on-deelbaar bewust zijn (‘Dat’ buiten tijdruimte IS i.t.t. mind+body, die relatief zijn). Taal fragmenteert en beperkt tot be- noemen/beschrijven. Bewustzijn (Noumenon) is onkenbaar en komt niet uit materie voort,
  maar ligt ten grondslag aan materie (Vormenwereld/Dualiteit), gaat eraan vooraf, maar kan wel geRealiseerd worden. Ruperts Spira, Mooji, Eckart Tolle e.v.a. ZelfgeRealiseerde Mystici van vroeger en nu. Bewuste Leegte=Alles. Zie in U, Ken UZelve(Onderzoek via verDiepend InZicht).
  Heb zelf geen BDE gehad, maar bekenden wel (geen delier). Heb wel Andere Wereld geZien én ’t Licht, maar nog niet Datgene daarachter.Maatschappij lijdt onder enorme reguliere schade.
  De wetenschap is van het hoofd (m.n. linker hersenhelft), maar Wetenschap is van het Hart, ‘Dat Alles AL-Weet'(Sri Shanti Mayi). Die samenwerkend zijn ’n ideale combinatie>Waarheid!
  N.B.Dus ook taal(vorm) is Duaal/verdeelt. Zie religies onderling en intern. Men/s is erin verdUaald. Waarheid is Non-Duaal/Eén(Spirit).

  (-:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *