REACTIES

Home > Begeleiding en advies > Reacties

 

Hieronder vindt u reacties van cliënten. Ze vertellen hoe ze o.a. de begeleiding en het contact met Sepsis en daarna hebben ervaren.

Ook zijn er reacties op het boek te lezen.

 

Daaronder geven professionals hun reactie op lezingen, lessen of een andere bijdrage. Bedoeld om u een indruk te geven.

 

Bekijk hier de ervaringen van cliënten

 

Angelique Bakker (sept. 2021):

“Op 24 juli 2017 kreeg ik een sepsis……..

en daarna werd niet meer hetzelfde. Dankzij de ontoombare energie en kennis en kunde van Idelette kan ik mijn leven weer menswaardig noemen. Gelukkig kwam ik vrij kort na mijn sepsis erachter dat ik een sepsis had gehad, want de wereld van de artsen en verpleegkunde is (vaak nog) ontwetend hoe dit te herkennen en te behandelen… Doordat ik ging googelen kwam ik uit bij idelette en zij veranderde mijn leven ten goede. Waar ik totaal geen energie meer had en niets begreep van mijn lijf en de immense lijst van klachten, bood zij een uitweg door haar enorme kennis, kunde en netwerk. Zij is diegene die mij op de juiste plek kreeg na 2 jaar zoektocht in de ziekenhuizen en dokteren. Nu is mijn levenskwaliteit, in kleine mate, weer aanwezig en ben ik dankbaar voor alles wat ik wel weer kan! Diep dankbaar blijf ik Idelette dat zij niet opgaf en mij met raad en daad terzijde stond, een bijzonder mens!!”

 

Hannie Heuer (juni 2019):

In oktober 2016 kreeg ik een sepsis. Ik ben daar redelijk goed uitgekomen maar natuurlijk met allerlei restverschijnselen. Dit werd door artsen en verpleegkundigen niet erkend. Er werden door hen geen verbanden gelegd.  En ik liep met een hoofd vol vragen en onduidelijkheden. Ik kreeg geen antwoorden. Totdat ik na veel gezoek in aanraking kwam met de site van Idelette.  Daar vond ik al antwoorden en het opende ook mijn ogen dat ik niet gek was. De site  gaf mij kennis, maar ook herkenning en erkenning. Het verklaarde de restverschijnselen, pijnen, een ontregelde vochthuishouding en een slechte mobiliteit. Idelette is bij mij op bezoek geweest en we hebben een goed gesprek gehad. Alles wat het ziekenhuis mij niet te bieden had kon Idelette wel bieden. Ik voelde mij serieus genomen, iemand die ervaringsdeskundige is maar ook in de loop der jaren veel deskundigheid heeft opgebouwd. Het was voor mij een verademing. Alle kwartjes vielen op hun plek en het heeft voor mij een omkering betekend in het verloop van het ziekteproces.  Zonder Idelette en haar boek was ik uiteindelijk ook wel beter geworden. Maar met Idelette en haar boek is het zoveel beter gegaan en voel ik mij serieus genomen. Ik heb de erkenning en herkenning gevonden die ik nodig had om niet alleen beter te worden  maar ook te snappen wat me allemaal overkomen is.” 
 

Nina (febr. 2018): 

Ik zocht contact met Sepsis en daarna, omdat jaren na mijn IC-opname ik nog steeds erg worstelde met de fysieke en mentale gevolgen ervan. Ik had het gevoel alleen nog een speelbal te zijn van mijn klachten en van alles wat ik had meegemaakt. Omdat ik inmiddels ook wat angst voor hulpverleners had opgebouwd door slechte ervaringen, zocht ik naar laagdrempelige ondersteuning en begrip. Idelette heeft me geholpen om mijn eigen stem en de grip op mijn leven weer wat terug te vinden. Het leek alsof ze meteen de juiste golflengte vond om mij te ondersteunen en het hielp daarbij om te weten dat ze ook een ervaringsdeskundige was. Mijn lichamelijke klachten zijn nog steeds ernstig, maar door opnieuw te leren om ontspanning te vinden en stapje voor stapje mijn IC-trauma een plekje te geven, zit ik nu weer beter in mijn vel dan ooit sinds mijn ziekte en kan ik weer met meer nieuwsgierigheid en hoop kijken naar mijn toekomst.’

 

Annet van de Sandt (febr. 2017):

Ruim 3,5 jaar na mijn IC-opname als gevolg van een sepsis worstelde ik nog steeds met allerlei klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenverlies en zenuwprikkelingen. Door jouw boek vielen al mijn puzzelstukjes op zijn plek: wat een herkenning!‘’ Lees hier haar hele reactie.​​​​​​

 

Yvette

‘Heb ontzettend veel aan je boek gehad! Dat was echt een eye-opener en vooral met klachten die ik niet snapte maar heel logisch bleken te zijn.’
 

Chantal

‘Bedankt voor je tips en ondersteuning.[….]7 jaar na mijn sepsis ging mijn vriend op zoek naar al die klachten waar ik last van had. Via Google (his best friend) kwam hij vrij snel uit op jouw site. Ik was erg onder de indruk van alle gelijkenissen en besloot contact met je op te nemen. Wat een bevestigingen en herkenning. Je telefoongesprek was prettig, verhelderend en begripvol. Ik had eindelijk bevestiging dat mijn klachten een oorzaak hadden. Het gevolg van mijn sepsis. Je gaf aan dat ik misschien wat meer naar mijn lichaam moet luisteren, wat vaker op de rem. Lastig voor mij maar er ontwikkeld zich iets in die richting en dat voelt goed. Je was open en eerlijk. Dat ervoer ik als erg prettig. Geregeld vraag je me of ik mijn ervaringen wil delen met anderen die recent een sepsis hebben gehad. Ik vind het fijn om anderen te helpen, supergoed dat jij dit doet en voor mezelf haal ik er kracht uit. Dank je voor dit alles!!” Chantal Poels 


Jacqueline

“Dankjewel nogmaals, ben blij dat ik je gevonden heb.” 


Esther

‘”Ik ben ontzettend blij om dit boek te zijn tegengekomen. Na zelf begin dit jaar een septische shock te hebben gehad (na een bacteriele infectie), merk ik dat het oppakken van mijn leven in al haar facetten, met de nodige ups en downs gaat. En dat van nazorg eigenlijk geen sprake is. Ik hoop in dit boek lotgenoten te treffen, maar bovenal herkenning en erkenning. Want het overleven van een septische shock is bijzonder, maar het vinden van een hernieuwde balans in je leven is wel heel bijzonder!”


Mariëlle

“Erg fijn trouwens het contact met Chantal, bedankt dat je ons met elkaar in contact hebt gebracht”.

 

Reacties m.b.t. de Workshop Herstellen na sepsis:

lees hier verderLees ook de ervaring van Annet, zij volgde ook de workshop.

 

Waardeert u deze website en de voorlichting over sepsis,

‘like’ dan de Facebook-pagina Sepsis en daarna

Voor alle informatie over mogelijkheden van begeleiding, lees verder.

 

Bekijk hier de aanbevelingen van professionals

 

Aanbeveling door dr. W. J. Wiesinga, internist-infectioloog, Amsterdam UMC, gespecialiseerd in onderzoek naar sepsis

Referentie Dr. J.W. Wiersinga, professional op het gebied van sepsis

“Het is belangrijk dat de patiënten belangen goed vertegenwoordigd worden in sepsis onderzoek en dat ervaringsdeskundigen (patiënten en naasten) gehoord worden. Ik steun de inzet daarvoor van Sepsis en daarna dan ook van harte! Mijn doel is om de hoge sterfte aan sepsis te helpen te verminderen. Hiervoor is het denk ik essentieel dat we goed begrijpen waarom sommige mensen wel en anderen juist niet zo ernstig ziek kunnen worden van binnendringende bacteriën.'” 

 

Reacties op terugkommiddag voor IC-patiënten, in het Martini ziekenhuis, 9-2-2019

Idelette Nutma gaf een lezing op 9-2-2019 in het Martini ziekenhuis
Idelette Nutma, van Sepsis en daarna, gaf een lezing op 9-2-2019 in het Martini ziekenhuis

Ter introductie: het Martini ziekenhuis in Groningen heeft een enthousiast team van IC professionals die erg actief zijn rond nazorg. Daaronder ook intensivist Margot Scheer die deze middag vertelde over PICS, het Post Intensive Care Syndroom. IC verpleegkundige. Jolanda Hofman was, samen met een aantal collega’s, de drijvende kracht achter de organisatie van deze eerste terugkom-middag voor ex-IC patiënten en hun naasten, die zeker een vervolg gaat krijgen, gezien de positieve reacties. In een nieuwsbericht van het Martini ziekenhuis stond o.a. te lezen: 

‘Gastspreker Idelette Nutma kwam aan het woord over haar eigen ervaring en de website over sepsis die ze heeft gelanceerd (www.sepsis-en-daarna.nl). Ook werd verwezen naar de zeer informatieve website www.icconnect.nl. [….] De middag is heel goed verlopen en we kregen veel positieve reacties op het programma,’ vertelt Jolanda Hofman, IC-verpleegkundige. ‘Mensen vonden het fijn ook hun eigen ervaringen met andere oud-IC-patiënten te delen. Om elkaar te herkennen hierin. Wat we bijvoorbeeld terugkregen aan reacties: bijzonder informatief, prettige interactie, zelfs emotioneel, gevoelens die opkomen. Een oud-patiënt gaf aan dat hij meer begrip had gekregen voor zijn partner door haar reactie op deze middag, dat zij een totaal andere beleving heeft gehad van zijn IC-periode. Het ‘erover’ praten zal dit vergemakkelijken denk ik.’ Ook de toelichting over ‘de zin van nazorg’ was heel zinvol’, aldus Jolanda. 

 

Reactie van dr. Xavier Wittebole, Hoofd kliniek van de Intensive Care van het St Luc university hospital in Brussel (12-9-2017)

(tevens president van the Belgian society for Intensive Care Medicine (SIZ), n.a.v. lezing op het AiSIU congres voor acute zorg: “Your talk was really appreciated and it certainly brought the congress to a higher level of interest”.

Lezing in Brussel

 

Reactie prof. dr. Geert Meyfroidt, neuro-intensivist in het Universitair ziekenhuis Leuven

(n.a.v. lezing op het SIZ symposium in Brussel (oktober 2016)):

De impact van een levensbedreigende acute aandoening op lichaam en geest van de kritiek zieke patiënt en zijn of haar familie is enorm. Ook al kennen we als ‘ICU-professionals’ dit fenomeen heel goed uit de wetenschappelijke literatuur, een persoonlijke getuigenis heeft veel meer impact, geeft ons een uniek perspectief op ons werk en waar de grote uitdagingen liggen. Het persoonlijk verhaal van mevrouw Nutma is heel sterk, en zal niemand onberoerd laten.’  (Geert Meyfroidt, MD, PhD, associate professor intensive care medicine)

 

 

Reactie IC Ziekenhuis Amsterlland (januari 2015)

‘Heel erg bedankt dat je met ons wilde praten. Iedereen vond het nuttig. Het was goed voor ons om te horen hoe een patient de IC ervaart. Om er bij stil te staan hoe sommige “kleine” dingen zo belangrijk kunnen zijn en zo’n impact kunnen hebben op een patient. Bedankt ook voor de samenvatting en links. Onze nazorg is nog in een begin fase maar de werkgroep is zeer gemotiveerd. Het is goed om te weten dat ze bij jou terecht kunnen voor tips en advies.’

 

Reactie Lotte de Jong, opleider ErasmusMC Zorgacademie, n.a.v. bijscholing (nov. 2014):

‘Idelette heeft met haar verhaal een mooie start verzorgd voor een training patientbejegening voor zorgprofessionals in opleiding. Door de persoonlijke insteek, gecombineerd met duidelijke leermomenten, was dit voor onze studenten een moment in de training waarin ‘de patient’ een gezicht kreeg. Dit was een mooie combinatie met de theorie over patientbejegening.’ 


Reactie IC Slingeland n.a.v. bijscholing (mei 2013): 

Idelette kon op een innemende, boeiende en leerzame manier vertellen over wat een IC opname met een patient kan doen. Met praktijkvoorbeelden, filmmateriaal en eigen ervaring sprak het aan en maakte haar verhaal indruk. Daarnaast kwam Idelette ook met theorie en onderbouwing vanuit de literatuur voor het belang van goede nazorg voor een IC patient, wat voor IC verpleegkundigen ook zeer waardevol was om te horen.’


Dr. Lisbeth Verharen, voormalig associate lector Acute Intensieve Zorg, Kenniscentrum Duurzame Zorg, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

‘Goede zorg voor IC-patiënten en hun naasten kunnen we leveren door te leren van hun ervaringen, bijvoorbeeld die van Idelette Nutma. Vanuit haar perspectief als ervaringsdeskundige geeft zij inzicht in de impact van een IC-opname en hoe professionals kunnen bijdragen aan een zo goed mogelijk verloop van deze ingrijpende periode in het leven van patiënt én naasten.’


Adviseur patiëntenzorg Willem Roudijk uit het Radboudumc schreef een recensie over het boek Septische shock

Hij schrijft daarin:”Septische shock’; een boeiend, leerzaam en ook ontroerend boek. Een aanrader voor (ex-)patiënten, voor hun directe omgeving en voor zorgprofessionals.’ Zie de volgende link: Recensie W. Roudijk
 

Lorette Gijsbers, IC verpleegkundige Spaarne Gasthuis Haarlem, initiatiefnemer LinkedIn groep en lid van FCIC 

 

IC-verpleegkundige Lorette Gijsbers, lid van FCIC

‘Idelette is vanaf de eerste dag betrokken geweest in de kerngroep ‘family centered intensive care’, een samenwerkingsverband tussen verschillende Nederlandse ziekenhuizen en het lectoraat Acute Zorg aan de Hoge School Nijmegen. Waarbij verschillende ‘tools’ om de begeleiding van naasten op de intensive care afdeling te professionaliseren zijn ontwikkeld en de kwaliteitsindex familietevredenheid op de ICU is gerealiseerd. Door structurele aandacht voor de specifieke psychosociale aspecten in de zorg voor naasten op de IC-afdeling, is er een cultuurverandering onder professionals in gang gezet. Deze subtiele verandering in klantgerichtheid is noodzakelijk op een hoog-technische IC-afdeling en leidt tot veel positieve feedback van naasten en professionals, een nauwe multidisciplinaire samenwerking, en onderlinge verbondenheid om het project te laten slagen. Nu en in de toekomst. 
De uitwisseling van kennis en expertise met ervaringsdeskundigen zoals (ex)IC-patiënte Idelette Nutma, maar ook met directe naasten, motiveert zorgprofessionals om steeds weer op zoek te gaan naar nieuwe verbeterpunten. En stimuleert bovenal om vanuit compassie intensieve zorg te kunnen blijven bieden [….]. Door haar professionele en zeer persoonlijke inzet als ‘storyteller’ , haar power en vastberadenheid in de opzet van de patiëntenwebsite ‘www.opeenicliggen.nl ‘ en haar enthousiasme weet Idelette mij persoonlijk iedere keer weer op te laden. Dankzij haar kennis als counselor, als oud-verpleegkundige en voormalig IC-patiënt, haar passie en altijd rotsvaste vertrouwen in onze samenwerking in de FCIC kan ik niet anders zeggen dan Idelette DANK , jij bent de professional en wij kunnen zoveel van je leren!!!’
  (Lorette Gijsbers is ook nog voorzitter van MuZic).