Voor meer begrip en een beter herstel

 

Hebt u als patiënt of naaste te maken (gehad) met sepsis, zoals bijv. in het geval van een bloedvergiftiging of als gevolg van het Corona-virus? Voor u, voor jou is Sepsis en daarna bedoeld: voorlichting en begeleiding rond (de gevolgen van) sepsis. Voor meer begrip en een beter herstel. Of uw sepsis meer of minder ernstig verliep, in alle gevallen bent u van harte welkom!  Zie ook de informatie en handreikingen rond Corona. Niet in de laatste plaats is Sepsis en daarna ook bedoeld voor iedereen die meer wil weten over sepsis.

 

Wat kunt u verwachten van Sepsis en daarna?

Sepsis en daarna is de enige site die al sinds 2012 specifiek over sepsis en de gevolgen, betrouwbare voorlichting en steun biedt. Dat gebeurt op een kundige manier; Sepsis en daarna wordt dan ook genoemd op de website ‘SepsisNet’ die met steun van de overheid tot stand kwam.

 

U vindt bij Sepsis en daarna toegankelijke informatie (artikelen, nieuws en tips), contactmogelijkheden en voor wie wil, een behulpzaam boek en begeleiding.

 

Initiatiefnemer, Idelette Nutma, is sepsis(ervarings)deskundige en oud-verpleegkundige en organiseert jaarlijks de Sepsis Lotgenoten Dag. Daarnaast biedt zij ervaringsdeskundige coaching en expertise op het gebied van (de gevolgen van) sepsis, ten behoeve van patiënten, naasten en professionals.

Want sepsis moet meer in de spotlight

 

Hebt u een vraag of stelt u prijs op een gratis informatiefolder?

In al die gevallen, neemt u gerust contact op, ook als u iets wilt delen. Om te bellen of een bericht te sturen: zie deze pagina. Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Meld u hier aan.

 

Bent u op zoek naar advies bij het herstel?

Hebt u belangstelling voor een eenmalige afspraak om op weg geholpen te worden, of een begeleidingstraject bij het herstel en alles wat u daarbij tegenkomt na uw sepsis? Zie bij begeleiding/nazorg. Lees verder

Meer aandacht voor sepsis is nodig

Septische shock/ernstige sepsis, ook wel (minder correct) ernstige bloedvergiftiging genoemd, is een overrompelende en levensbedreigende gebeurtenis in je leven. Soms begint het zelfs met een klein wondje, andere keren met een griep en/of longontsteking die uit de hand loopt of een infectie tijdens een operatie.

 

Totdat de bacterie in de bloedbaan komt of de infectie het lichaam in een totale ontstekingsreactie brengt, waarbij de werking van de organen gaat haperen. Met alle gevolgen van dien, vaak inclusief Intensive Care-opname. Maar ook als je niet op de IC belandt, ben je vaak langs het randje gegaan.

 

Ook (je) naasten hebben de grootste spanningen te doorstaan. De herstelweg is vaak lang. Intensive Care en kritieke ziekte trekken diepe sporen; ze kunnen een ander mens van je maken. Toch is over dit ziektebeeld, de (lange termijn)effecten en hoe daarmee om te gaan nauwelijks informatie te vinden en de behoefte aan nazorg wordt dikwijls onderschat. Graag wil Sepsis en daarna dat veranderen, om (ex-)patiënten en naasten tot steun te zijn en de kennis onder publiek en professionals te vergroten.

 

Sepsis, een omvangrijk probleem

Ernstige sepsis en septische shock vormen samen de 3e doodsoorzaak in Nederland. 30 – 40% sterft eraan. Dagelijks komen in Nederland ongeveer 42 ernstige sepsisgevallen voor en 16 mensen raken in een septische shock. Dat zijn zo’n 13.000 resp. 5.000 gevallen per jaar. (Bron: A. van Zanten, 2009: Behandeling van ernstige sepsis in Nederland).

 

Duizenden mensen worden jaarlijks geconfronteerd met een langdurig herstel waarbij ter zake kundige begeleiding veelal nog ontbreekt. Zie artikel: Lange weg terug na IC . Sepsis kan iedereen treffen en kan in principe uit iedere infectie ontstaan.

 

Daarmee is het een overkoepelend probleem dat zowel in de thuissituatie als in alle gezondheidszorg-instellingen speelt. En (te) veel naasten worden geconfronteerd met een schokkend overlijden, waarbij de gevolgen van sepsis uiteindelijk te sterk blijken. Soms na een lange, slopende weg van (nieuwe) hoop en vrees.

Het is nodig dat sepsis en bloedvergiftiging eerder worden onderkend

Hoe vroeger de behandeling wordt ingezet hoe beter de kansen op overleving. Alertheid, onder het publiek maar ook onder artsen en verpleegkundigen is dus geboden, zie ook Sepsis in het blad nursing. Meer (achtergrond)informatie, nieuwe ontwikkelingen en details vindt u bij Video en meer en ook bij Veel gestelde vragen.