COBRA studie van start: kortdurende versus langere antibiotica behandeling voor acute galweg-ontsteking

Recent is de COBRA studie van start gegaan om te onderzoeken of de antibiotica-behandeling van een galweg-ontsteking (na een ERCP-ingreep*) verkort kan worden tot 1 dag.

 

Een acute galweg-ontsteking wordt veroorzaakt door een obstructie in de galwegen (vaak galstenen) in combinatie met bacteriën, wat een sepsis kan veroorzaken. De behandeling bestaat uit twee onderdelen: het opheffen van de obstructie door een inwendige ingreep (ERCP) en antibiotica.

Nu schrijven internationale richtlijnen voor om 4 tot 7 dagen antibiotica te geven, maar er zijn sterke aanwijzingen dat 1 dag genoeg is. Door verminderde gevoeligheid van bacteriën voor antibiotica moeten die steeds meer via een infuus worden toegediend, wat zorgt voor langere ziekenhuis opname. In de COBRA studie wordt bekeken of korter behandelen na geslaagde ERCP mogelijk is.

Dat zou natuurlijk voor patiënten veel minder belastend zijn. Maar uit het oogpunt van veiligheid moet eerst worden onderzocht of een behandeling van 1 dag net zo effectief is.

 

In een video – speciaal gemaakt voor patiënten – wordt de studie uitgelegd. Zie de video hieronder.

Een ERCP-ingreep staat voor ‘Endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie’ daarbij wordt bij een patiënt onder een roesje de galweg via een scopie bekeken waarbij ook galstenen verwijderd kunnen worden.

 

 

Heeft u vragen? Neem contact op met de arts-onderzoeker; Anouk Overdevest (a.overdevest@amsterdamumc.nl). 

Geplaatst op 06-03-2024

maart 6, 2024
sepsisen1
Behandeling, Diagnose, antibiotica, galweg-ontsteking, infecties, infuus, ontsteking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *