Ziek zijn moet je leren, beter worden ook, deel 1

Ze zeggen dat ik beter ben en eigenlijk vind ik dat zelf ook. Er is een kleinigheidje. Zij, de mensen om mij heen, bedoelen iets anders dan ik. We hebben het over hetzelfde zijn maar toch hebben we het over iets anders. Zij denken dat beter zijn iets ‘afgeronds’ is. Zij gaan over tot de orde van de dag. Jij worstelt nog, want ook het opknappen is een proces net als het ziek zijn. Ziek zijn moet je leren maar beter worden ook. In dat proces wordt je niet meer gevolgd. Het is volkomen begrijpelijk dat het zo gaat, dit is dan ook geen aanklacht. Mensen bedoelen het niet verkeerd maar hun leven is al die tijd gewoon door gegaan. Nu ben jij ook weer bij de les en gaat jouw leven ook weer door, althans dat denkt men. Jouw leven gaat niet meteen zo maar door. Dat gaat nog met horten en stoten, vallen en opstaan zo je wilt. Ik zelf heb een opbouw gehad van anderhalf jaar. Het kon niet stuk. Ik kon alles weer. Ik heb afgelopen winter drie maanden zonder huishoudelijke hulp gezeten en dat zelf opgelost. Het koste moeite maar het lukte. Nu, zo ineens in een maand tijd maak ik een flinke terugval. Ik ben tot op het bot moe. Ik slaap te weinig uren in de nacht en heb dan overdag slaap zodat ik toch even op de bank ga zitten om wat te slapen. Dan slaap ik diep. Het maakt me boos. Ik ben er nu wel klaar mee. De sepsis is tweeënhalf jaar geleden en de nasleep anderhalf jaar geleden. In die laatste anderhalf jaar ging ik alleen maar bergopwaarts en zo ineens rol ik een stukje de berg af naar beneden. Niet helemaal naar beneden maar een stukje vind ik al teveel, ik ben er klaar mee. Dat proces zal bij iedereen anders verlopen maar een proces is het hoe dan ook. Bij de een zal het twee stapjes vooruit en een terug zijn. Bij mij is het veel stappen vooruit en dan enkele terug, geheel onverwacht, zo uit het niets. Daarin volgt de buitenwereld je niet. Die denken: beter is beter en denken niet in een proces. Voor mij, voor degene die beter aan het worden is is het wel een proces. Ik heb het ziek zijn als een eenzaam proces ervaren maar ook het beter worden is een eenzaam proces.

 

Opgetekend door Hannie Heuer, juni 2019

Zij maakte een sepsis door in 2016

augustus 28, 2019
sepsisen1
Herstel, nasleep, omgeving, terugslag