Nieuws en tips rond (herstel na) sepsis/bloedvergiftiging en/of Intensive Care opname

Nieuws

 

Overhandiging boek Sepsis and afterwards
Overhandiging boek Sepsis and afterwards op 15-9-2016. V.l.n.r.: Prof. Armand Girbes, prof. Peter Pickkers, Idelette Nutma en dr. Arthur van Zanten

Nieuw boek Sepsis en daarna is uitgekomen. Ook de Engelse versie: ‘Sepsis and afterwards’.

Helemaal vernieuwd, (for the English version, see below) in een compacte uitgave en aangevuld met de meest recente 

inzichten en nuttige tips is het nieuwe boek Sepsis en daarna de opvolger van Septische shock. Wat gebeurt er bij een sepsis of bloedvergiftiging nu precies, waarom is het zo gevaarlijk? Wat voor invloed kan het hebben op de korte en lange termijn en hoe kun je dat positief beïnvloeden? Op al deze vragen gaat dit boek in. Rond 5 september zal het via deze site te bestellen zijn. Hebt u interesse, dan kunt u vast een mail sturen via het contactformulier.

Bestellen? Dat kan bij boek e.a. links.

Het is ook in het Engels verkrijgbaar, te bestellen vanaf 2 september 2016, bij Boekscout. Of kijk bij ‘Boeken en links‘.

English

If you would like to buy ‘Sepsis and afterwards’ from outside the euro-zone, please send your mail to: this address and you will receive all necessary details for ordering and payment. Otherwise you can order here.

 

Verpleegkundige krijgt waarschuwing voor missen van sepsis

Zie de berichtgeving in het blad Nursing. Hoe naar ook voor betreffende verpleegkundige, helemaal verdrietig is het voor de famillie van deze patiënt.

Betreffende uitspraak van de tuchtrechter is een doorbraak.

 

Konrad Reinhart, voorzitter van de GSA, tekent Nederlanse petitie!

Dit onderstreept het belang van meer aandacht voor sepsis.

Zie hier de berichtgeving in de media over deze mijlpaal!

 

Bacteriofaag als mogelijk alternatief bij de bestrijding van resistente bacteriën? Een onderbelicht gebied…..

De bacteriofaag kun je zien als een klein virus dat alleen een speficieke bacterie aanvalt. De toepassing ervan bleef tot nog toe onderbelicht. Echter in landen als Georgië is de behandeling met bacteriofagen heel gangbaar. In de strijd tegen resistente bacteriën wordt de behandeling er al jaren met succes toegepast. Zie ‘de Wereld Draait door’ op 20-10-2017

 

Bereid patiënten bij ontslag beter voor, dat voorkomt tijdsverlies

Lees het verhaal van Mac Horsburgh. Licht mensen voor over de signalen van sepsis, dan kunnen ze op tijd aan de bel trekken, aldus Mac Horsburgh, ‘Sepsis Survivor’ op de website van de World Sepis Day, lees hier zijn verhaal.

 

Kirsten Levine (Engeland) schreef het boek ‘A Measure of Light’ over haar (herstel) na sepsis. Zie hier voor haar website

 

Artikel ‘The hidden faces of sepsis’ online!

Artikel over de ‘verborgen gezichten’ van sepsis. Beheerder van deze site werd gevraagd om een artikel te schrijven voor het blad ‘ICU management and practice’ dat dit keer geheel gewijd is aan recovery (herstel). Zie hier.

 

Tips rond opname, verwerking en herstel bij sepsis en/of IC-opname

Lees verder…

 

Zie deze mijlpaal: het artikel ‘Sepsis: nieuwe inzichten, nieuwe definitie’

Een belangrijk artikel dat 8 september 2017 online kwam op de site van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, lees hier de samenvatting. Auteurs: de artsen Wiersinga, van Zanten, Kaasjager en van der Poll.

 

Bij het online ‘Spotlight Wereld Sepsis Congres’ op 12 september ’17 waren ’top-sprekers’ op sepsisgebied te horen. Alle sprekers zijn binnenkort te beluisteren, zie op de WSC Spotlight pagina.

 

 

Een unieke gelegenheid om deskundigen rond sepsis te horen en (h)erkenning te vinden. Speciaal georganiseerd op de dag vóór Wereld Sepsis Dag, om professionals en getroffenen de krachten te laten bundelen. 

 

 

Kankerpatiënten die chemo krijgen, zijn kwetsbaarder voor sepsis. 

Belangrijk dus dat hier speciale aandacht voor is. Zie het info-materiaal dat in de VS werd ontwikkeld, in samenwerking tussen de Centers for Disease Control, de Rory Staunton Foundation en de Sepsis Alliance.

 

De GSA heeft de website over de Wereld Sepsis Dag vernieuwd

Mede met het oog op 13 september heeft de Global Sepsis Alliance deze website in een nieuw jasje gestoken. Alle info is nu overzichtelijker ingedeeld. Zie hier.

 

13 september is het Wereld Sepsis Dag

Zie hieronder voor alles over de impact van sepsis, en over de vroege signalen.

Steun de Wereld Sepsis Dag! Dat kan door u hier aan te melden.

 

Het brein ligt bij kritieke ziekte zwaar onder vuur. Bij 70% van de patiënten met sepsis is er sprake van acute verstoringen in de functies van het brein. Die kunnen op langere termijn doorwerken.

De intensive care artsen/neurologen dr. Martin Smith (Londen) en prof. dr. Geert Meyfroidt (Leuven) pleiten voor een meer brein-georiënteerde IC-behandeling die de breinwerking zoveel mogelijk optimaliseert en beschermt.

 

Brain in the line of fire
De hersenen liggen bij sepsis onder vuur

 

 

 

 

De GSA (Global Sepsis Alliance) heeft als prioriteit: sepsis hoog op de agenda te zetten bij de Wereld Gezondheidsorganisatie. Zie hier.

Op onderstaande foto ziet u van links naar rechts: Simon Finfer (Australia, Treasurer), Flavia Machado (Brazil, Secretary), Konrad Reinhart (Germany, Chairman), Ron Daniels (UK, CEO) en Niranjan Kissoon (Vice chairman, Canada)

 

 

 

Op vrijdag 10 februari vond in Den Haag, in ICMC de Bron, de workshop ‘Herstellen na sepsis’ plaats.

Openhartig werden ervaringen gedeeld. Ook al waren er natuurlijk individuele verschillen, toch bleek iedereen te kunnen meepraten over de impact van sepsis. Op fysiek gebied ging dat o.a. over vermoeidheid, moeite met multi-tasken en geheugenproblemen, Maar ook de onzekerheid over het eigen lijf bleek voor velen herkenbaar. En niet in de laatste plaats (helaas): een gebrek aan nazorg. Al moet gezegd dat degenen die een revalidatie-traject in waren gegaan, wel goed vooruit waren geholpen. Een indrukwekkende middag was het, met veel (h)erkenning over en weer. En bewonderenswaardige veerkracht die bleek uit ieders verhaal, waarvoor respect! De praktische tips m.b.t. het verbeteren van het welbevinden en energie-niveau boden de deelnemers ook nieuwe inzichten.

 

Onderzoek in Nederland naar sepsis-herkenning door de huisarts

Arts-onderzoeker Feike Loots onderzocht op grond van welke factoren huisartsen een sepsis vermoeden en de patiënt insturen, lees hier de resultaten van dit onderzoek.

 

Wees zelf alert op sepsis en ken de signalen! Bekijk de video.

 

Tips rond opname, verwerking en herstel bij sepsis en/of IC-opname

Lees verder…

 

De Wereld  Gezondheids Organisatie zei ‘ja’ tegen de sepsis-resolutie 

En daarmee is sepsis nu officiëel een prioriteit van de WHO.

Zie hier meer info over deze mijlpaal (de Global Sepsis Alliance nieuwsbrief) of

bij deze link.

 

Dankzij het opzetten van de European Sepsis Academy zijn nu veelbelovende studies opgezet om sepsis eerder op te kunnen sporen

Kijk hier waar jonge en getalenteerde onderzoekers zich mee bezig houden

 

Een doorbraak voor darmfalen-patiënten om bloedvergiftiging (sepsis) te voorkomen of sneller te ’tackelen’. Zie hier voor de video.

Dit onderzoek heeft de Medische Inspirator-prijs gewonnen. Ook andere ‘risico-patiënten’ kunnen hier baat bij hebben. Dank Anke Christenhusz!

Zie voor verder info bij de informatie van ZonMw.

 

24 mei 2017 kreeg sepsis alle aandacht van de WHO 

Op die dag werd een resolutie over sepsis behandeld, in Genève, bij de vergadering van de World Health Assembly en de Global Sepsis Alliance zette dit kracht bij met belangrijke sprekers.Zie hier.

 

Brits Parlementslid Mike Wood vocht zich terug na sepsis en vraagt Theresa May om meer aandacht voor deze ‘killer’! (28 april 2017). Bron: Birmingham mail, klik op deze link en deel het.

 

Nieuwe aangrijpingspunten voor meer gerichte therapie bij sepsis

In een op 24 april 2017 verschenen artikel in het blad ‘Nature’ worden nieuwe inzichten gedeeld rond de ingewikkelde immuunreactie van het lichaam bij sepsis. De kennis op dit vlak is gelukkig groeiende, en daarmee ook de manieren waarop de verschillende soorten immuunreacties eerder in het bloed kunnen worden herkend én daardoor op maat behandeld. Lees hier de (Engelse) samenvatting van het onderzoek.

 

Onlangs promoveerde Maryse Wiewel op haar onderzoek naar de afweerreactie van kritiekzieke patiënten met sepsis. Lees hier de Nederlandse samenvatting van het onderzoek. Het biedt ook weer aanknopingspunten in de strijd tegen sepsis. 

 

Tips rond opname, verwerking en herstel bij sepsis en/of IC-opname

Lees verder…

 

Sepsis is sinds april 2017 ook te vinden op de website Kiesbeter van de overheid. Mede dankzij de recente media-aandacht. Zie hier de link (inclusief verwijzing naar de website Sepsis en daarna)

 

Zie de presentatie van Konrad Reinhart, voorzitter van de Global Sepsis Alliance

Op 22 maart 2017 werd de World Sepsis Day Supporters meeting gehouden in Brussel. Bij deze gelegenheid hield Konrad Reinhart een zeer interessante presentatie, waaruit bleek dat de bekendheid met sepsis in diverse landen gelukkig toeneemt, maar ook dat er nog een lange weg te gaan is. Zie hier zijn presentatie. Ook is er een systeem ontwikkeld om sepsis wereldwijd beter te registreren. Want harde cijfers doen nu eenmaal meer…

 

RTL zoomt in op het ziektebeeld sepsis, én verwijst naar deze site

Lees de indrukwekkende verhalen van Chantal en Mariëlle

 

Doorbraak in media-aandacht voor sepsis, zie de uitzending van RTL nieuws op 30 maart, om 19.30 uur ’s avonds. En lees het openhartige verhaal van ex-patiënte Angela op de website van RTL

 

Tips rond opname, verwerking en herstel bij sepsis en/of IC-opname

Lees verder…

 

Op de supporters-meeting van de World Sepsis Day werd het boek Sepsis and afterwards overhandigd aan het bestuur van de Global Sepsis Alliance (organisator van de World Sepsis Day).  Teken de ‘sepsis-declaration’ en schrijf u in als supporter van World Sepsis Day en ontvang de nieuwsbrief.

 

DiagnostiGo is een instrument waarmee artsen (in opleiding) kunnen leren sepsis beter te herkennen 

Een hele belangrijke ontwikkeling die aansluit bij de nieuwe mogelijkheden van deze tijd én een punt maakt van de vroege herkenning van sepsis. En dát is echt welkom! Zie hier de video.

 

Lees Daphne’s verhaal over sepsis na operatie i.v.m. endometriose

Het blad Cosmopolitan interviewde haar. Het artikel werd gepubliceerd in december 2016.  Lees hier de 1e pagina…. Voor de 2e pagina: lees verder. De tekst is van Jill Waas.

 

Sepsis lijkt soms heftige neurologische reacties te ’triggeren’

Sepsis wordt in de nieuwste sepsisdefinitie omschreven als ‘een levensbedreigende verstoring van de werking van organen a.g.v. een ontregelde reactie van het lichaam op een infectie’. Ook het brein is een orgaan dat in zijn werking verstoord kan raken. Steeds duidelijker wordt dat brein en immuunsysteem elkaar over en weer beïnvloeden. Evenwel wordt de neurologische verstoring die met sepsis samenhangt, vaak nog niet onderkend. De verbanden tussen sepsis, ontsporing van het immuunsysteem en al deze neurologische klachten zijn complex en meer onderzoek is nodig. In de tussentijd zou het voor patiënten en hun naasten wel een verademing zijn wanneer een mogelijk verband serieus wordt onderkend. Een goed voorbeeld van ernstige neurologische klachten die ‘getriggered’ lijken te worden door sepsis resp. ontsporing van het immuunsysteem, is de zgn. Dysautonomie

 

Ann Parker van de Johns Hopkins University School of Medicine is een expert in het post-intensive care syndrome, beluister haar lezing.

Haar focus ligt met name bij PTSS (posttraumatische stress stoornis) onder overlevers van kritieke ziekte (waaronder sepsis). Zij gaf deze lezing t.g.v. het Wereld Sepsis Congres online op 8 en 9 september 2016. U kunt haar horen en de begeleidende dia’s zien op het onderstaande filmpje.

Bekijk hier de link naar de video.

 

Behandeling voor verlamd immuunsysteem bij bloedvergiftiging

Lees hier een verhelderend artikel over deze doorbraak 

 

Tips rond opname, verwerking en herstel bij sepsis en/of IC-opname

Lees verder…

 

Tom van der Poll (professor in het AMC) geeft uitleg over sepsis

Luister naar zijn helder verhaal (in het Engels, begeleid door dia’s) tijdens het World Wide Sepsis Webinar, klik hier. 

 

Doorbraak in toekomstige behandeling bloedvergiftiging/sepsis?

Internationaal onderzoek onder leiding van de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft een nieuw aangrijpingspunt opgeleverd waarmee de immuunreactie van het lichaam positief beïnvloed kan worden. Luister naar het interview met hoogleraar Henk Stunnenberg op BNR radio (Sepsis en daarna heeft trouwens contact met hem gehad over genoemde belangenbehartiging). Over de restklachten na sepsis gaat het in dit interview helaas niet.

 

Onderzoek naar revalidatie na Intensive Care

Mel Major,  fysiotherapeut en onderzoeker in het AMC, onderzoekt hoe de fysiotherapie bij de revalidatie na een IC-opname beter kan aansluiten op de behoeften van deze groep patiënten, zie haar uitleg in dit filmpje.

 

Engelse website ‘ICU steps’ besteedt aandacht aan (boek over) sepsis

Deze website is mede de inspiratiebron geweest voor de Nederlandse website opeenicliggen.nl. Ze brengt lotgenoten met elkaar in contact en biedt veel informatie, nu dus ook over het boek Sepsis and afterwards, kijk hier.

 

Nazorg op maat, voor wie op de IC lag: de Balanstraining, een serie van 5 bijeenkomsten

Hebt u nog veel stress in uw lijf, houdt de vermoeidheid maar aan, of lukt het maar niet om het leven wat in balans te krijgen? Deze nazorg, de Balanstraining geheten, werd speciaal ontwikkeld voor ieder die op de Intensive Care lag en nog (veel) restklachten ondervindt en/of graag (alsnog) een stap vooruit zou willen zetten in het herstel. Met behulp van mindfulness-oefeningen, inzicht verschaffende informatie, praktische tips en lotgenotencontact, krijgt u waardevolle handvatten aangereikt en verkent u nieuwe manieren om te werken aan uw herstel. Hanneke Oonk (trainster) en Idelette Nutma ontwikkelden de training samen en zijn blij te zien wat het voor de deelnemers betekent, fysiek en mentaal. Zie voor een aantal reacties van deelnemers of voor meer informatie op deze pagina, of mail voor verdere informatie geheel vrijblijvend naar www.balanstraining.info.

 

Ander nieuws

 

De schade door bloedvergiftiging kan groot zijn. Alex Lewis uit Groot Brittannië kan erover meepraten maar blijft positief

Zie het interview met hem op de Engelse televisie (de beelden kunnen heftig zijn, maar voor wie met amputaties door sepsis te maken kreeg is dit realiteit).

 

Aandacht op website mijngezondheidsgids voor bloedvergiftiging

Deze website besteedt uitgebreid aandacht aan gezondheidsproblemen en ziektebeelden die doorgaans niet in het nieuws komen maar wel grote impact hebben, zie hier het ervaringsverhaal over sepsis.

 

Een mooie mijlpaal in de samenwerking: de Sepsis Alliance verwijst nu op haar website naar het boek Sepsis and afterwards

Bij de rubriek ‘Faces of sepsis’ staat een beknopt ervaringsverhaal te lezen, gevolgd door de link naar de pagina, waar men de Engelse versie ‘Sepsis and afterwards’ kan bestellen, zie bij: Sepsis Alliance, Faces of Sepsis.

 

Lijf én brein hebben het zwaar te verduren bij kritieke ziekte

Onderzoek uit 2013 liet zien dat kritieke ziekte en opname op de Intensive Care ook een zware belasting zijn voor het brein. Veel ex-patiënten (niet iedereen) krijgen te maken met serieuze geheugen- en concentratie-problemen.  Nu we daar steeds meer over weten, kan hier meer gerichte actie op worden ondernomen, om zoveel mogelijk problemen te voorkomen en het breinherstel te stimuleren. Ook nazorg, zoals de Balanstraining kan een positieve uitwerking hebben op de concentratie. Zie de informatieve (Engelstalige) video hieronder.

 

 

 

Ziek door het Toxic Shock Syndroom (bloedvergiftiging, ofwel sepsis, door een bepaald type stafylokokken- of streptokokken-bacterie, ook wel ’tampon-ziekte’ genoemd)

Bij mensen met TSS, groeien bacteriën die in normale hoeveelheid onschadelijk zijn (zoals Staphyloccoccus aureus) zo snel, dat ze het immuunsysteem laten overreageren. (Te) lang in gehouden, sterk absorberende tampons kunnen de oorzaak zijn, omdat ze een ‘broedplaats’ worden voor deze bacterie, en dan ontaarden in sepsis, vandaar de bijnaam ’tampon-ziekte’. Lees dit artikel.

 

Veel vermijdbare infectie-doden in Europa, ook door bloedvergiftiging

Uit een recent grootschalig onderzoek in Europese ziekenhuizen blijkt dat er jaarlijks 91.000 mensen sterven aan infecties die ze ter plekke hebben opgelopen. Een derde hiervan zou te voorkomen zijn. Bloedvergiftiging valt daar in veel gevallen ook onder. lees het artikel

 

Aandacht in journaal op de Belgische TV voor restklachten na IC

De Belgische televisie besteedde in het journaal op 20 oktober 2016 aandacht aan de gevolgen van de Intensive Care. Zie deze uitzending (vanaf minuut 23).
De arts die in beeld is, Geert Meyfroidt, organiseerde samen met andere IC-artsen, een symposium in Brussel op 20 oktober over dit onderwerp waar professionals uit het hele land bij elkaar waren. Naar aanleiding hiervan maakte het journaal een item over dit onderwerp. Een bijzonder positieve ontwikkeling.

 

Tips rond opname, verwerking en herstel bij sepsis en/of IC-opname

Lees verder…

 

Big data gebruikt om sterfte aan sepsis (ook wel bloedvergiftiging genoemd) terug te dringen

Het VUmc en het OLVG, 2 grote Amsterdamse ziekenhuizen gaan samen met het AMC in Amsterdam, het Academisch Ziekenhuis in Gent en ziekenhuizen in Canada en Australië een groot onderzoek doen. Het VUmc en OLVG beginnen nu met het project Right Dose, Right Now. De andere ziekenhuizen sluiten zich daarbij aan. Doel is de sterfte aan bloedvergiftiging te verminderen en het verblijf van patiënten op de ic te bekorten. Zie de berichtgeving van de NOS.

 

Nieuwe inzichten rond de behandeling van sepsis, een samenvatting van het 3e Internationale sepsissymposium in Nederland

Bij dit symposium (op 15-9-2016) dat door Interactie-opleidingen, in samenwerking met dr. Arthur van Zanten, prof. Armand Girbes en prof. Peter Pickkers werd georganiseerd, kwamen gerenommeerde artsen uit diverse Europese landen aan het woord, zie hier de samenvatting.

 

Infecties op de IC, zie een thema-nummer van NICE-magazine dat eind 2015 verscheen

NICE staat voor ‘Nationale Intensive Care Evaluatie’. In het magazine staat geschreven: “Ongeveer 21% van de niet-cardiochirurgische opnames die NICE registreert, zijn infectiegerelateerd en de sterftecijfers – vooral bij sepsis op de IC – zijn hoog; infecties zijn de “core business” van iedere intensivist. Reden genoeg voor een themanummer.” U leest het hier.

 

Is bloedvergiftiging precies hetzelfde als sepsis?

Dit duidelijke artikel geeft uitleg, in gesprek met 2 experts op sepsisgebied, Tom van der Poll en Joost Wiersinga uit het AMC, lees verder

 

Het online ‘World Sepsis Congress’ was een succes.

Iedereen kon de sprekers uit alle hoeken van de wereld volgen, en ook vragen stellen. Ook ex-patiënten en naasten voerden het woord.

De organisatoren van dit congres wilden juist ook ex-patiënten en naasten in de gelegenheid stellen om getuige te zijn van alles wat er aan informatie beschikbaar komt: de laatste inzichten rond (de screening/behandeling en gevolgen van) sepsis, zowel van onderzoekers, artsen als regeringsleiders.

Bekijk nu de lezingen (incl. dia’s) van meer dan 20 sepsis experts. Zie hier.

 

De Balanstraining is van start gegaan

Balanstraining
Balanstraining, nazorg voor wie op de IC lag

De training is speciaal ontwikkeld voor wie op de Intensive Care lag en aanloopt tegen langdurende klachten of klachten die pas later naar voren kwamen (stress, slecht slapen, moeite hebben met prikkels, vermoeidheid, een lijf dat anders voelt, etc.). Aanmelden kan bij Hanneke Oonk, zie bij Gezondheidszorgcoach. Verdere informatie vindt u ook op deze site, bij Balanstraining. Door op de afbeelding hiernaast te klikken, vindt u de folder. Het belang van de training wordt ook onderschreven door de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en de V&VN Intensive Care, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen die werkzaam zijn op een intensive care afdeling.

 

Verpleegkundige heeft belangrijke rol in tijdige herkenning van sepsis

Dannique Bordes, studente verpleegkunde deed onderzoek naar de rol van de verpleegkundige in het tijdig onderkennen van sepsis. Lees hier haar interessante en belangwekkende artikel. Dat het mag bijdragen aan de kwaliteit van zorg en behandeling in Nederland!

Filmpje: ‘Is een afspraak (consult) wat voor mij?’
(een consult kan per mail, telefoon, skype of in de vorm van een huisbezoek). Soms is één afspraak voldoende. Die kan altijd uitgebreid worden met één of meerdere vervolgafspraken (dit kan ook in de vorm van een mail-abonnement), naar gelang de behoefte en op de manier die bij u en uw mogelijkheden past, zie bij begeleiding.
Introductie-filmpje over deze site en bloedvergiftiging: zie hier.
Reageren, een vraag? Stuur een mail via het contactformulier.
 

Een indringende video, over Zach die ternauwernood een sepsis overleefde

MARNIE & ZACH- KNOW SEPSIS PSA – 2 min FINAL 11-27-15 from Sepsis Allianceon Vimeo.

 

 

Onderzoek naar de waarde van vitamine C bij de behandeling van sepsis bij kankerpatiënten

Patiënten met kanker die in een sepsis-ontstekingsreactie schieten hebben mogelijk baat bij therapie met doses vitamine C per infuus. Veel moet hierin nog nader onderzocht worden maar er zijn diverse aanknopingspunten die erop wijzen dat het een positieve uitwerking heeft. Zie bij de website van de Riordan Clinic waar het in duidelijk Engels wordt uitgelegd. 
 

Tips rond opname, verwerking en herstel bij sepsis en/of IC-opname

Lees verder…

 

Ander nieuws

 

14 april 2016 vond de Open Space ontmoetingsdag plaats

Het thema was ‘Humanisering van Intensive Care, een gezamenlijk belang’. Professionals en ervaringsdeskundigen gingen in gesprek met elkaar. Dat leverde een inspirerende ontmoeting op. Ook brachten de 3 werkgroepen van de Stichting FCIC, organisator van deze dag, verslag uit van hun concrete resultaten om patiënt en familie betere ondersteuning te bieden tijdens en na een IC-opname. Zie hier een impressie.
 

Ziekenhuis-opname verhoogt kans op sepsis door verstoring van het bacteriële milieu bij de patiënt

In die richting wijst een onderzoek dat in 2015 in Amerika werd uitgevoerd. Oudere patiënten lopen 3 x zoveel kans om in de eerste drie maanden na hun ontslag uit het ziekenhuis een sepsis te ontwikkelen. 70 % hoger blijkt zelfs de kans bij patiëten die een infectie doormaakten a.g.v. de Clostridium difficile (een darminfectie). De onderzoeksresultaten suggereren sterk dat de behandeling met antibiotica de patiënt extra kwetsbaar maakt voor allerlei infecties, en dat follow-up om deze kwetsbaarheid te verminderen (o.a. door dieetadviezen) mogelijk (veel) sepsisgevallen kan voorkomen. Zie  ‘Healthcare in Europe’

 

Nieuwe informatieverzameling maakt betere behandeling van bloedvergiftiging (sepsis) mogelijk

De NOS besteedde 31 augustus 2016 aandacht aan een veelbelovend onderzoek dat veel sepsispatiënten in de toekomst het leven zou kunnen sparen. De intensive care van het VUmc en het OLVG in Amsterdam gaan de behandeling van patiënten met bloedvergiftiging verbeteren door grote hoeveelheden gegevens te combineren. De bedoeling is dat patiënten zo de optimale dosis antibiotica krijgen voorgeschreven. Hierin wordt samengewerkt met het AMC, het Academisch ziekenhuis in Gent en ziekenhuizen uit Canada en Australië. Zie ook de video van de NOS

 

Een nieuwe definitie en maatregelen om sepsis vroeg op te sporen

In februari 2016 werd een nieuwe definitie van sepsis naar voren gebracht op een congres van de SCCM (Society of Critical Care Medicine) en gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association. En nog belangrijker: een simpele manier om patiënten sneller te kunnen screenen op mogelijke sepsis. Wanneer er bij een patiënt verdenking is van een infectie en hij/zij 2 of meer van de volgende verschijnselen vertoont, moet sterk aan sepsis worden gedacht: ernstige kortademigheid (een ademhaling van meer dan 22/min.), veranderingen in het bewustzijn/verwardheid en/of een verlaagde bloeddruk (bovenwaarde 100 of minder). Zie hier het (Engels) filmpje met uitleg, duur: 2 min. 43 sec..
 

Aandacht in het Algemeen Dagblad voor Balanstraining voor ex-IC-patiënten

Artikel AD maart 2015
Artikel AD maart 2015

Deze training werd ontwikkeld door Hanneke Oonk (coach/trainer en IC-verpleegkundige) en Idelette Nutma (oud-verpleegkundige en ex-sepsis/IC-patiënt) en reikt handvatten, informatie en lotgenotencontact aan voor verder herstel. Speciaal gericht op hen die al wat langer geleden (minimaal 9 maanden) op de Intensive Care lagen. Een eerste training (bestaande uit 5 bijeenkomsten) ging reeds van start op 8 januari 2016. Herkent u iets in de uitspraak: “Er is een leven vóór en een leven ná de IC, ik wil zo graag die twee weer aan elkaar rijgen”? Dat is in een notendop waar de training over gaat. Zie voor meer info bij Balanstraining
 

 

Polyneuropathie nader toegelicht

Polyneuropathie komt veel vaker voor dan we denken en wordt lang niet altijd gediagnostiseerd. Meer kennis, ook over de verschillende vormen van polyneuropathie is nodig. Dit document wil daaraan bijdragen door een en ander wat overzichtelijker te maken.

 

A call to action

Zie deze indringende video, genaamd: A Call to Action, vertaald: Roep om in actie te komen! De film is gemaakt door het Sepsis Forum, een internationale organisatie.

13 september was het Wereld Sepsisdag,. Help mee om aandacht te vragen voor sepsis, en teken hier de Wereld Sepsis-verklaring, of deel de Facebookpagina
 

Meer tips? Zie ook onderaan.

 

Reageren, een vraag? Stuur een mail. 

Het boek ‘Septische shock’

Handboek met allerhande achtergrondinformatie, ervaringen en tips (klik op afbeelding hieronder voor info en/of bestellen). 

Boek Septische shock
Boek Septische shock

 

Ervaringsverhaal over sepsis

Een aangrijpend verhaal dat alles zegt. Over de enorme impact die een sepsis kan hebben, maar ook over de onbekendheid met het ziektebeeld. Zie bij Ervaringsverhaal Jacqueline.
 

Hier te downloaden: Intensive Care-gids voor patiënten en hun naasten

Eindelijk een zeer informatief, handzaam boekje over zowel de opname-tijd als daarna. Het boekje is digitaal te downloaden via de website van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen: Intensive Care gids voor Patiënten en 
hun naasten.

 

Er is een LinkedIn groep getiteld Family Centerend Intensive Care 

Zie bij ‘Family Centered Intensive Care’. Bijdragen van ervaringsdeskundigen worden ook erg op prijs gesteld.
 

Cécile Renard heeft een boek geschreven 

over haar ervaringen als naaste op de IC, zie ook haar website ‘Een hart gelach’ 
 

Voor informatie over (begeleiding van familie en patiënt bij) acute intensieve zorg: 

Link naar Lectoraat Acute Intensieve Zorg van de Hogeschool Arnhem/Nijmegen (incl. een Toolkit voor familie-begeleiding/informatie)
 

Sinds mei 2013 online: de website voor en door (ex)IC-patiënten! Kijk op www.opeenicliggen.nl

Goed nieuws voor iedereen die steun wil zoeken bij lotgenoten. Of op zoek is naar duidelijke (achtergrond)informatie, tips of herkenning. De site is niet alleen bedoeld voor ex-patiënten en naasten, maar ook voor professionals. Doel is dat er een platform ontstaat waar men elkaar over en weer kan inspireren en aanvullen. Zorgontvangers en zorgverleners kunnen op die manier samen bouwen aan de (na)zorg. Rob Bruntink en ondergetekende (beiden hebben meegewerkt aan de uitzending van programma Kruispunt ‘Uit de tijd gevallen’, 11 maart 2012) waren al geruime tijd bezig met de fondsenwerving voor een dergelijke website. Mooi dat het nu echt concreet is!

 

Reageren, een vraag?

Stuur hier een mail.

Tips rond opname, verwerking en herstel bij sepsis en/of IC-opname

Lees verder

 

Klik hier om terug te gaan naar de 1e pagina van Nieuws en tips